Elon Musk și națiunile adversare precum China și Rusia vor domina spațiul dacă țările europene nu se pun pe treabă, a declarat un comandant NATO de top pentru POLITICO.
“Nu poate exista suveranitate europeană fără eforturi în spațiu. Astăzi, o trezire majoră este necesară, chiar urgentă, pentru ca europenii să se apuce de treabă”, a declarat într-un interviu comandantul suprem al Alianței pentru transformare a NATO, amiralul Pierre Vandier.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat importanța resurselor spațiale pentru comunicațiile de pe câmpul de luptă și pentru colectarea de informații. De asemenea, a evidențiat dureros dependența Europei de un număr foarte limitat de companii americane – în principal SpaceX a lui Musk – deoarece sistemul IRIS rival al UE nu este așteptat să fie operațional înainte de 2030.
În paralel, spațiul devine din ce în ce mai mult o potențială zonă de luptă de sine stătătoare.
La începutul acestei luni, Comandamentul spațial al SUA a descris spațiul drept “un mediu strategic extrem de disputat”, referindu-se în special la China și Rusia și adăugând că ajutorul aliaților va fi esențial pentru obținerea superiorității. Secretarul general al NATO, Mark Rutte și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Moscova încearcă să desfășoare arme nucleare în spațiu
“Astăzi, vedem o serie de actori care introduc arme spațiale”, a spus Vandier, menționând armele orbitale – bombe puse pe orbită care pot cădea atunci când li se ordonă și pot evita detectarea de către sistemele de avertizare timpurie – precum și armamentul care vizează bruierea, străpungerea sau de-orbitarea sateliților.
“Aceasta înseamnă că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce fac alții și să fim rezistenți la încercările lor de a ne destabiliza”, a adăugat el.
O nouă arhitectură, un nou model de afaceri
Militarizarea rapidă a spațiului schimbă arhitectura domeniului – și acest lucru necesită ca europenii să regândească modelul de afaceri al companiilor lor, a spus Vandier. În spațiu, armata se bazează pe infrastructura comercială și majoritatea sateliților și constelațiilor sunt cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că pot avea atât scopuri civile, cât și militare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Pentru a fi reziliente, a explicat el, națiunile nu se mai pot baza doar pe sateliții mari de pe orbita geostaționară și au nevoie acum și de constelații de rezervă pe orbita joasă a Pământului. Sateliții de pe orbita joasă sunt mai ieftini, între 100.000 și 150.000 de dolari fiecare, comparativ cu 300-400 de milioane de dolari pentru un singur satelit geostaționar, a spus Vandier. De asemenea, acestea pot fi lansate mai des și la un cost mai mic.
În timp ce europenii sunt competitivi în ceea ce privește sateliții geostaționari datorită unor companii precum ArianeGroup, așa-numita piață New Space a companiilor aerospațiale relativ noi este dominată în principal de SpaceX, care a redus costurile de lansare datorită rachetelor sale reutilizabile.
“Modelul economic ales de europeni se bazează pe sateliții geostaționari. Astăzi, întrebarea este: nu sunt europenii într-un punct în care trebuie să își schimbe modelul?” a declarat Vandier. “Din punct de vedere economic, dacă nu o fac, cred că vor fi dați afară.”
“Astăzi, europenii sunt departe de centrul pieței. Acesta este un obstacol uriaș, deoarece atunci când vine vorba de suveranitatea europeană, oferta americană – fie ea militară sau comercială – este covârșitoare și furnizează serviciile de care avem nevoie”, a spus el.
Unele startup-uri europene încearcă să pătrundă în New Space – dar cu succes limitat. Prima lansare a rachetei Spectrum de către startup-ul german Isar Aerospace a explodat la mai puțin de un minut de la decolare pe 30 martie de la portul spațial Andøya din Norvegia. Luna trecută, compania norvegiană de apărare Kongsberg a lansat primul său satelit, dar prin intermediul SpaceX.
Comandantul NATO, care s-a plâns mult timp că este mai ușor să fii antreprenor în domeniul tehnologiei în Statele Unite decât în Europa, a prezentat Comisiei Europene o lege europeană a apărării. Legislația ar “crea condițiile pentru apariția de noi tehnologii în domeniul apărării prin stabilirea unor condiții financiare, de reglementare și fiscale care să încurajeze tinerii antreprenori să dezvolte tehnologii cu dublă utilizare pentru Europa”, a spus el.
El susține, de asemenea, apelul SUA ca europenii să creeze o piață spațială după modelul său, ceea ce permite Comandamentului Spațial al SUA să beneficieze de tehnologia comercială pentru cunoașterea domeniului spațial și pentru informațiile din câmpul de luptă.
“Americanii ne-au cerut să lucrăm la crearea unei piețe spațiale asemănătoare operațiunilor lor comerciale comune, unde poți cumpăra servicii prin întâlniri rapide”, a spus Vandier. “Este interesant”.
NATO joacă un rol din ce în ce mai activ în spațiu, potrivit lui Vandier, dar mai este mult de lucru pentru a împărți corect sarcinile între aliați.
“Ne dotăm cu instrumentele de care avem nevoie pentru a înțelege și a manevra strategic, în special prin cunoașterea domeniului spațial. Vom fi capabili să vedem, să înțelegem și să coordonăm acțiunile și să le spunem celor 32 de aliați: “Iată ce se întâmplă, iată ce s-a întâmplat””, a explicat el. “Asta este ceea ce numim atribuire”.
NATO, ca alianță, poate decide apoi să ia contramăsuri. “Asta ne va da putere: nu ar avea aceeași amploare sau semnificație politică dacă doar Franța sau Statele Unite ar reacționa”, a declarat Vandier.
În afară de Statele Unite și Franța, principalele puteri spațiale ale NATO sunt Marea Britanie, Italia, Norvegia, Canada și Germania, potrivit amiralului francez.