Raiffeisen Bank a încheiat primul trimestru al anului cu active totale de 84,8 miliarde de lei, în creștere cu 18% față primul trimestru al anului anterior și un profit net de 418 milioane de lei (+7% față de anul anterior), anunță reprezentanții grupului.
În primele trei luni ale anului, depozitele (66,99 miliarde RON) au menținut ritmul de consolidare, cu o creștere de 20% comparativ cu același interval din anul anterior, transmite banca. Evoluția se datorează contribuțiilor din toate segmentele de clienți, cu depozitele persoanelor fizice crescând cu 14% și cele ale clienților persoane juridice avansând cu 30%. Această performanță demonstrează încrederea clienților în stabilitatea și atractivitatea produselor de economisire oferite de Raiffeisen Bank în România.
Soldul creditelor (43,96 miliarde RON), acordate clienților a înregistrat o creștere de 11% față de anul anterior, susținută de o activitate de creditare remarcabilă pe toate segmentele și produsele principale. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 9% beneficiind de oferte de preț atractive și de volume record ale noilor împrumuturi, iar segmentul corporații a înregistrat o creștere semnificativă de 16%.
Cheltuielile operaționale au crescut cu 5% față de anul anterior, reflectând investițiile în îmbunătățirea serviciilor pentru clienți. Această creștere a fost impulsionată în principal de majorările salariale și beneficiile oferite angajaților.
Creșterea veniturilor, controlul atent al costurilor operaționale și menținerea unui profil de risc bun rămân puncte forte ale activității Raiffeisen Bank care încheie T1 2025 cu active totale de 84,8 miliarde RON, un avans de 18% față primul trimestru al anului anterior, și o performanță financiară solidă susținută de un profit net în valoare 418 milioane de lei (+7% față de anul anterior).
”Planurile noastre de digitalizare și simplificare a operațiunilor merg mai departe și continuăm dinamica din ultimii 2 ani de la lansarea strategiei Banking 1:1. Ne bazăm pe soluția SMART FINANCE care ne susține viziunea de a democratiza consilierea financiară pentru toți românii”, a declarat Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România.
Comparativ cu perioada similară a anului 2024, numărul clienților persoane fizice a crescut cu 35%.
Soluția digitală a băncii de înrolare la distanță a fost adoptată de peste 4 ori mai multe persoane în T1 2025 comparativ cu T1 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În ceea ce privește plățile digitale cu telefonul sau ceasul și în T1 2025, volumul și numărul acestor tranzacții a crescut cu peste 66%, respectiv 69%, versus aceeași perioadă a anului anterior.
În primul trimestru al anului, soldul total al creditelor IMM a rămas aproximativ constant comparativ cu 2024, iar stocul de depozite atrase de la clienți a avut o creștere de 15% an la an.
Programul factory by Raiffeisen Bank, lansat în urmă cu 8 ani, dedicat antreprenorilor români la început de drum, continuă și anul acesta. De la lansare până în prezent, finanțările acordate au depășit 32 milioane de euro.
Active de peste 1,1 miliarde euro pentru Raiffeisen Asset Management
“Cu toate că în primul trimestru performanța piețelor financiare a fost afectată de incertitudinile de la nivel local și global, performanța fondurilor de învestiții administrate de Raiffeisen Asset Management a fost, în vasta lor majoritate, pozitivă, ajutată și de poziționarea dinamică din această perioadă”, transmite Raiffeisen.
Activele administrate în cele 13 fonduri de investiții și in fondul de pensii facultative Raiffeisen Acumulare depășesc 1,1 miliarde de euro. La finalul T1, Raiffeisen Asset Management administra activele a aproximativ 118.000 de investitori în fondurile de investiții și a 108.000 de participanți în Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, ambele valori în creștere accelerată.
Raiffeisen Leasing: creștere a portofoliului de finanțări acordate clienților cu 4% în T1 2025, față de finalul anului 2024
Pe zona principalelor categorii de active finanțate, Raiffeisen Leasing a înregistrat creșteri în segmentul vehiculelor: camioane destinate transportului intern și internațional, autoturisme și vehicule comerciale ușoare. Strategia de vânzări a continuat să sprijine finanțarea activelor “verzi” – mașini și echipamente electrice. Tabloul finanțărilor de echipamente a demonstrat tendința de adoptare a tehnologiilor prietenoase cu mediul și s-a orientat către echipamentele eficiente energetic, utilaje electrice (încărcătoare, manipulatoare telescopice) și panouri fotovoltaice.