Economiștii ING Bank estimează într-un raport că Banca Națională a României (BNR) a cheltuit între 6 și 8 miliarde de euro pentru a susține leul românesc. Suma reprezintă peste 10% din totalul rezervei valutare. La sfârșitul lunii martie, rezervele valutare erau de 62 de miliarde de euro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Evenimentele din România au dominat piețele valutare din Europa Centrală și de Est în ultima lună și au pus sub semnul întrebării controlul în mod normal complet al băncii centrale asupra cursului de schimb. EUR/RON a urcat peste 5,00 și ulterior a depășit nivelul de rezistență relativ puternic de 5,10. Preocupările fiscale crescute, împreună cu turbulențele politice, au avut un impact negativ asupra încrederii pieței. Estimăm că Banca Națională a României a cheltuit în intervalul 6-8 miliarde EUR pentru a împiedica perechea să alunece mult mai sus la începutul lunii mai”, arată un raport ING Bank.
Anterior, banca austriacă Erste estima că BNR a cheltuit probabil 6 miliarde de euro din rezervele valutare ca să susțină leul.
Surse oficiale declarau săptămâna trecută pentru G4Media că Banca Națională a României (BNR) a cheltuit doar luni 2 miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion. Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele, au mai declarat pentru G4Media pentru sursele citate.
O altă sursă oficială a declarat pentru G4Media că suma cheltuită de BNR e puțin mai mică de 2 miliarde de euro
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat pentru G4Media presiunea pe cursul leului. ”În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a spus Dan Suciu pentru G4Media.
”O situație similară s-a întâmplat imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, când a câștigat Călin Georgescu”, au spus sursele citate.
Investitorii și cetățenii simpli au început să vândă lei și să cumpere euro de teama consecințelor economice ale unei eventuale victorii a lui George Simion, au declarat pentru G4Media sursele oficiale citate.
George Simion a propus un program populist și a promis că va lupta împotriva unor politici ale Uniunii Europene. În acest moment, dezvoltarea României depinde de fondurile europene, cruciale pentru marile proiecte de infrastructură și de asistență socială.
De asemenea, George Simion a promis în mod repetat că îl va numi premier pe Călin Georgescu dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
Călin Georgescu a promis în campania electorală naționalizări, inclusiv naționalizarea terenurilor agricole, și a vorbit despre ieșirea României din NATO.