Alegerile prezidențiale din România influențează profund climatul economic, iar efectele sunt deja resimțite în deciziile antreprenorilor. În ultimele săptămâni se observă o creștere semnificativă a scepticismului în rândul mediului de afaceri, determinată de incertitudinea politică și temerile privind o eventuală schimbare de direcție a țării având în vedere deficitul de cont curent, deficitul bugetar, dependența de fonduri europene și investiții străine, precum și situația geopolitică tensionată, arată o analiză a consultantului de business Florin Leucă.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Este cea mai mare doză de scepticism pe care am întâlnit-o în ultimii ani în rândul antreprenorilor, fiind foarte rezervați în ultima perioadă privind schimbările în business. Mulți au luat decizia de a îngheța temporar investițiile și angajările, iar unii anunță că vor continua să ia această măsură dacă direcția politică a României se va îndepărta de valorile europene și principiile capitalismului. De altfel, mulți antreprenori încearcă să ia măsuri din timp și să facă un plan realist în scenariul în care rezultatul votului din 18 mai indică o orientare antioccidentală. Aceasta nu este doar o reacție emoțională, este o strategie de apărare. Antreprenorii au învățat de-a lungul anilor că orice dezechilibru politic se reflectă imediat în economie, în accesul la finanțare, în consumul din piață și în încrederea clienților și a partenerilor de afaceri”, afirmă consultantul de business Florin Leucă.
El mai arată că IMM-urile – segmentul cel mai vulnerabil în perioade de instabilitate – reacționează rapid la schimbările din contextul macroeconomic al României. Incertitudinea privind rezultatul alegerilor, alături de un climat extern tensionat, determină o retragere temporară din orice plan de dezvoltare, precum și ieșiri de capital din piață. Tot mai multe companii adoptă o atitudine de „așteptare și prudență”, în lipsa unor garanții privind stabilitatea economică și politică, se mai arată în analiza citată.
Florin Leucă mai spune că în lipsa unor semnale clare de stabilitate și orientare pro-occidentală, mulți antreprenori consideră că România riscă să intre într-un cerc vicios: lipsa încrederii investitorilor străini și a sistemului financiar global – blocaj economic – scăderea ratingului de țară – pierderea investițiilor străine și diminuarea celor autohtone – restructurări – recesiune.
Concluzia generală a mediului de afaceri, exprimată discret, dar apăsat: dacă rezultatul alegerilor va slăbi legătura României cu Uniunea Europeană, cu principiile capitalismului și cu libertatea comerțului internațional, încrederea investitorilor va scădea periculos de mult, iar izolaționismul ne va costa scump, mai subliniază consultantul de business.