Industria de ospitalitate din România nu are infrastructura de educație pentru a crea profesioniști în domeniu, astfel că resursa umană este mereu o provocare, afirmă Mihai Panfil, fondatorul Origo și promotor al cafelei de specialitate în România, într-un interviu pentru Economedia, parte din serie „Provocări de antreprenor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Panfil punctează carențele sistemice care afectează formarea profesioniștilor în acest sector. „Mereu resursa umană este o provocare. A lucra cu oameni și pentru oameni devine din ce în ce mai greu. Noi suntem într-o țară în care nu am avut nicio educație de hospitality. Dacă vrei să faci educație pe zona de hospitality, trebuia să te duci la Laussane, în Elveția. Nu există școli, nu există infrastructură pentru a crea oameni și profesioniști în domeniu. Din păcate, tot ce înveți, înveți lucrând într-un loc sau în altul, dar nu într-un mod organizat, structurat. Și cred că avem nevoie de foarte mulți profesioniști în domeniu. Fiecare cafenea, fiecare lanț de cafenele are nevoie de oameni care să conducă aceste business-uri”, afirmă Panfil.
În plus, fondatorul Origo susține că industriei de ospitalitate din România îi „lipsește puțin educația financiară”. „De fiecare dată, în momentul în care cifrele devin mai complexe, ar trebui măcar să apelăm la specialiști, la firme de consultanță, pentru că ne lipsește în general acest lucru. Foarte multă cafea se face din pasiune, din dorință de a avea o cafenea. Pare un business ușor. Să îmi deschid o cafenea e visul oricui. Realitatea este că tu trebuie să fii omniprezent, să te asiguri că se întâmplă toate operațiunile, să fii foarte aproape de consumator, să înțelegi nevoile lui. Și nu este un job deloc ușor”, afirmă el.