Personalul de zbor Lufthansa au fost nevoiți să aplice proceduri de urgență pentru a intra în cabina de comandă a unui avion, după ce pilotul aflat înăuntru nu mai răspundea.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Incidentul a avut loc în februarie 2024, dar abia acum au fost făcute publice detaliile, relatează Corriere della Sera. Odată ajuns deasupra Spaniei, căpitanul, care plecase la toaletă, a trebuit să folosească codul de urgență pentru a deschide ușa
Cu primul ofițer din cabină inconștient și cu căpitanul blocat dincolo de ușa de securitate, un avion cu peste 200 de persoane la bord a survolat Europa fără nicio supraveghere umană timp de zece minute pe pilot automat. Incidentul a avut loc în luna februarie a anului trecut, pe zborul Frankfurt-Sevilla, dar abia recent au fost făcute publice contururile acestuia, odată cu publicarea raportului de anchetă de către autoritățile spaniole de siguranță aeriană.
În cele din urmă, aeronava a aterizat, ca măsură de precauție, la Madrid. Însă experții iberici au întrebat Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (Easa) dacă nu ar fi oportun să reintroducă cerința de a avea două persoane în cabina de pilotaj, în orice situație, pentru a evita repetarea unor astfel de incidente.
O măsură care fusese impusă în 2015, după tragedia zborului Germanwings, prăbușit intenționat de primul ofițer în Alpii francezi, în timp ce se afla singur la manșă. Dar care a fost apoi “retrogradată” la o simplă sugestie.
În dimineața zilei de 17 februarie 2024, un Airbus A321 Lufthansa decolează din Frankfurt cu zborul LH1140 cu destinația Sevilla, sudul Spaniei. La bord se află 199 de pasageri și 6 membri ai echipajului. Călătoria s-a desfășurat fără niciun avertisment. În jurul orei 12.20 (ora României), cei doi piloți au vorbit “despre situația meteorologică și despre aeronavă”, scrie în raportul autorităților spaniole. “Potrivit comandantului, copilotul părea să fie în formă bună și alert în acel moment”.
La ora 11.31 – când avionul se afla deasupra peninsulei Iberice, la o altitudine de 10 668 de metri (35 000 de picioare) și în timp ce se deplasa cu o viteză de aproape o mie de kilometri pe oră – căpitanul decide să părăsească cabina și să meargă la toaleta din față, cea care se află imediat în spatele ușii blindate care separă cabina piloților de cea a pasagerilor. La ora 11.32 și 6 secunde, primul ofițer își pierde cunoștința. În momentele următoare, controlorul de trafic aerian încearcă de trei ori să ia legătura cu cabina, dar fără succes. La ora 11.40″, notează anchetatorii, “căpitanul folosește procedura standard de intrare pentru a avea acces în cabina de pilotaj”: odată “sunați” din exterior, cei din interior primesc un avertisment sonor și pot verifica, de asemenea, de pe monitorul conectat la o cameră.
Dar din interior, după câteva secunde, nimeni nu autorizează și ușa nu se deblochează. Căpitanul crede că a introdus un cod greșit sau că primul ofițer a fost ocupat cu efectuarea unor manevre și face o a doua încercare. Din nou, nicio reacție. Urmează alte trei încercări, în timp ce un însoțitor de bord apelează cabina de pilotaj prin interfon. Din punct de vedere al dinamicii, situația începe să semene foarte mult cu zborul Germanwings.
Rămâne o ultimă procedură de efectuat: codul de acces de urgență. Compus din patru cifre – care sunt introduse într-un panou numeric situat lângă baia din față – acesta este utilizat pentru a deschide ușa din exterior. Odată ce secvența a fost introdusă, cei din interior au la dispoziție 30 de secunde pentru a interveni și a refuza solicitarea. După expirarea acestui timp, sistemul automat deblochează panoul blindat timp de 5 secunde, timp suficient – în situații normale – pentru a-l deschide printr-o simplă apăsare.
Copilotul își recapătă cunoștința
Căpitanul zborului Frankfurt-Sevilla tastează astfel codul secret. Dar, conform reconstituirii făcute de cei de la bord, nu trec nici 30 de secunde când, din interior, același copilot – care între timp și-a recăpătat cunoștința – deschide fizic ușa, ridicându-se și liniștindu-i cumva pe toți. La ora 11.42, comandantul preia controlul aeronavei, la 11.43 și 51 de secunde contactează centrul radar. Copilotul este “palid și transpirat”, așa că căpitanul le cere însoțitorilor de bord să îl ajute pe colegul său. Un medic care călătorea ca pasager intervine și el și suspectează o problemă cardiacă.
Devierea pentru ajutor medical
Căpitanul decide să devieze spre cel mai apropiat aeroport, Madrid, pentru a aduce personal medical la sol. Aeronava aterizează pe pistă 18 minute mai târziu, fără consecințe pentru pasageri sau siguranța zborului. Corriere a contactat Lufthansa cu privire la incident, dar nu a obținut niciun comentariu la momentul publicării acestui articol.
În raportul său de 37 de pagini publicat la 15 mai, Comisia de anchetă privind accidentele și incidentele din aviația civilă scrie că pierderea cunoștinței primului ofițer – deținător al unui certificat medical regulat de clasa 1 fără nicio limitare – a fost cauzată de o afecțiune care nu fusese detectată anterior nici de pilotul însuși, nici în timpul examinării medicale aeronautice.
Unde este tastatura pentru introducerea codului de urgență
Analizând datele din cutia neagră, anchetatorii au observat că, în timpul pierderii conștienței, primul ofițer “a acționat involuntar comutatoarele și a acționat asupra comenzilor de zbor”, dar că pilotul automat și sistemul de împingere a motorului “au rămas active și traiectoria de zbor a fost menținută”. Prin urmare, aeronava a continuat să zboare timp de aproximativ 10 minute în faza de croazieră “fără supraveghere suplimentară din partea vreunui pilot”.
Avertismentul pentru navigatori
În concluziile sale, documentul este destul de clar cu privire la câteva puncte. “Acest incident a evidențiat beneficiul de a avea o altă persoană autorizată în cabină atunci când oricare dintre piloți o părăsește din motive fiziologice sau operaționale”, scriu anchetatorii. “Prezența sa ar fi contribuit la detectarea rapidă a incapacității copilotului, alertând restul echipajului și deschizând ușa de siguranță pentru a facilita accesul rapid al căpitanului și a-i permite acestuia să preia controlul aeronavei.”
“În lumina acestui incident – citim mai departe -se consideră oportun să se comunice particularitățile acestei probleme (la primul ofițer) operatorilor pentru ca, luându-le în considerare, să revizuiască din nou riscurile asociate faptului că un pilot rămâne singur în cabină atunci când celălalt o părăsește. Prin urmare, se consideră oportun să se facă o recomandare către Easa în această privință”.