Ce urmează din punct de vedere economic după victoria lui Nicușor Dan: urgența zero e scăderea rapidă a deficitului bugetar

Elena Deacu mai 19, 2025 1 comentarii 2128 vizualizări
Elena Deacu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european. Totuși, nu există nici măcar un minut de pierdut. Noua conducere a țării preia o economie pe marginea prăpastiei, cu un rating care atârnă de un fir de ață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Noul guvern trebuie format rapid și trebuie să prezinte un plan credibil de măsuri fiscale, pentru a repara dezastrul bugetar produs de guvernul Ciolacu.

Cel mai probabil, România va evita în perioada imediat următoare o retrogradare de rating, ținând cont de semnalul de cooperare cu partenerii europeni pe care l-a dat Nicușor Dan.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Însă Comisia Europeană urmează să publice în data de 4 iunie, pentru toate statele membre, evaluarea privind derapajele fiscale. România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009. România și-a asumat un plan fiscal prin care să reducă deficitul de la 9,3% la 7%, în acest an. Însă datele de la începutul acestui an arată că deficitul ridicat se menține, în timp ce economia a stagnat.

Noul Guvern trebuie așadar să prezinte urgent Comisiei Europene, până pe 4 iunie, un set de măsuri care să reducă în mod real deficitul bugetar. Altfel, declanșarea oficială a procedurii de suspendare a fondurilor europene este mai mult ca sigură. Politic, un acord pentru suspendare există deja, dar suspendarea ar putea fi amânată.

Ce înseamnă suspendarea fondurilor europene? După cum scriau colegii de la G4Media, măsura ar antrena rapid scăderea ratingului de ţară, ceea ce ar provoca creşterea automată a dobânzilor la care se împrumută guvernul pentru a plăti facturile, pensiile şi salariile. Mai mult, toate contractele pe fonduri UE ar fi îngheţate, iar companiile de construcţii, servicii etc. nu îşi vor mai primi banii. Acest blocaj va duce la un lanţ de insolvenţe şi chiar falimente în economia reală.

Reamintim că România a încălcat atât regulile europene legate de deficitul bugetar, dar a şi angajamentele de reformă în multiple domenii care condiţionează primirea fondurilor din PNRR.

Noul Guvern trebuie de asemenea să reia renegocierea PNRR și să ajungă la un acord cât mai avantajos cu Comisia Europeană, astfel încât România să piardă cât mai puțin din cele 28 de miliarde de euro alocate țării noastre. Până acum, România a primit doar 9,4 miliarde de euro în baza reformelor pe care le-a realizat, dar toate sumele rămase sunt în pericol.

Noul Guvern trebuie să demareze, de asemenea, reforme reale, care reduc sau taie pensiile speciale, duc la o eficientizare a aparatului bugetar, creează o echitate reală între salariații bugetari, fac curățenie în companiile de stat populate de sinecuri, demarează o reformă teritorial-administrativă, reduc substanțial evaziunea fiscală și gap-ul de TVA, creează un echilibru mai bun între taxarea muncii și a capitalului, reduc birocrația și simplifică modul de a face afaceri.

Este de asemenea prioritar ca România să își definescă o strategie de dezvoltare a unor sectoare cheie, precum tehnologia și apărarea, astfel încât să devină o economie competitivă în Europa și global.

Următorii cinci ani sunt cheie. Românii au dovedit prin voturile din ultimul an că vor schimbare, că vor reforme reale și că vor leadership. Următorul președinte și Guvern trebuie să le ofere asta. Altfel, peste cinci ani poate ne vom trezi într-o situație și mai complicată.

Comentarii

  1. Analiza dvs. este corectă . Totuși reamintesc poziția Consiliului Fiscal din ultimii ani privind în special deficitul bugetar. Practic recomandările acestuia nu au fost aplicate. Ultimul prim -ministru care a avut o poziție responsabilă față de politica bugetară și împrumuturi a fost doamna Viorica Dăncilă , disprețuită de toată media și tocată zilnic cu o obstinație demnă de o cauză mai bună.
    Cine au urmat ? Ludovic Orban , Florin Cîțu , Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu . CATASTROFE ! Unul mai incompetent decât altul sub ” supravegherea atentă ” a unui munte de indiferență ( sinonim pentru nesimțire ).
    Va fi domnul Nicușor Dan capabil sa motiveze societatea , sa formeze un guvern responsabil și hotărât , să fie transparent și să își asume rolul de lider ? Nu cred .
    Niciunul dintre candidați nu este , în opinia mea potrivit pentru funcția de președinte. E mai bine cu Nicușor Dan , pentru că astfel a fost eliminat pericolul unei perioade de instabilitate , cu consecințe grave , mai ales d.p.d.v. economic.
    România a ajuns la un stadiu de dezvoltare ridicat ( cel mai ridicat în istoria sa ) , datorat în mare parte apartenenței la Uniunea Europeană . Continuarea acestui parcurs și respectarea regulilor UE pot contribui la depășirea acestei perioade complicate. Cine va îndeplini această misiune ? Aceeași clasă politică care ne-a adus pe marginea prăpastiei ? Nu cred. Fără reformarea partidelor și alegerea unor conducători noi ( la toate partidele ) și schimbarea radicală a raportării la societate nu se va realiza nimic. Domnii politicieni să renunțe la CABALE și să se apuce de MUNCĂ !
    In rest , numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.