Presa internațională a relatat pe larg despre alegerile prezidențiale din România, în urma cărora Nicușor Dan a devenit noul președinte al țării, învângându-l pe candidatul de extremă dreaptă George Simion. Cea mai mare provocare a viitorului șef de stat va fi să stabilizeze economia României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică, conform Bloomberg, în timp ce The Wall Street Journal prognozează că victoria lui Dan în România previne probabil o creștere a haosului în țară
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Candidatul român de centru obține o victorie în fața loialistului de extremă dreapta al lui Trump, a anunțat Bloomberg.
Conform platformei, cea mai mare provocare a viitorului șef de stat va fi să stabilizeze economia României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică. Dan a declarat că va sprijini un guvern pro-european, astfel încât ar găsi mai ușor o majoritate în parlament.
Primarul și-a lăudat bilanțul în București, al cărui rating de credit este cu patru trepte peste cel al României în ansamblu.
Bloomberg amintește că S&P Global Ratings a semnalat luna aceasta că România ar putea risca să își piardă ratingul de investiții dacă turbulențele politice îi subminează capacitatea de a reduce deficitul fiscal.
Centristul pro-UE câștigă președinția României într-o răsturnare de situație uimitoare, notează și Financial Times, care adaugă că primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, îl învinge pe liderul extremei drepte, George Simion, în al doilea tur de scrutin.
FT relatează despre reacțiile românilor de după închiderea urnelor: “În București, alegătorii lui Dan erau exaltați, aplaudând în timp ce erau drapați în steaguri ale UE și scandau „Nicușor”, „Europa” și „Rusia, nu uita, România nu este a ta””.
„Sunt emoționat, astăzi am arătat că România este încă o țară care este pe deplin angajată față de NATO și Uniunea Europeană”, a declarat Ianis Turcu, student la istorie. Ana Iliescu, analist de date, a declarat că s-a simțit „atât de ușurată” pentru că țara sa a evitat să aleagă președinte pe cineva care, în opinia sa, este pro-rus.
FT menționează și că, într-o postare pe X, președintele Consiliului European, António Costa, a declarat: „Sincere felicitări lui Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din România. Acesta este un semnal puternic al atașamentului românilor față de proiectul european. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră”.
Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus, a declarat: „Acesta este un moment important pentru democrația românească. Alegătorii s-au prezentat în număr mare, atât în țară, cât și în străinătate, reafirmându-și încrederea în procesul electoral”. Simion i-a alarmat pe mulți alegători cu „comportamentul său neregulat” după victoria sa din primul tur și cu „declarațiile care au ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul său democratic”, potrivit lui Ciobanu.
„Alegătorii au avut timp să își imagineze cum ar putea arăta o președinție Simion – și mulți au respins clar această perspectivă”, a adăugat el.
De asemenea, The Wall Street Journal menționează că un candidat pro-european învinge un politician de extremă dreapta în România. Articolul publicat înainte de anunțarea rezultatelor oficiale nota că potențiala victorie a lui Nicușor Dan în alegerile de duminică în fața lui George Simion, care l-a lăudat pe președintele Trump și a promis să „facă România măreață din nou”, ar încheia luni de instabilitate politică în țară, care găzduiește două baze ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și un important sistem de apărare aeriană.
“Victoria lui Dan în România previne probabil o creștere a haosului în țară, unde agenția de rating S&P a declarat că va reduce ratingul României la junk în fața unei instabilități politice mai mari. Una dintre cele mai sărace țări din Europa, România a înregistrat deficite bugetare mari în ultimii ani”, conform WSJ.
WSJ menționează că Dan a promis să echilibreze bugetele României, să reprime evaziunea fiscală și să aducă mai multă responsabilitate statului. „Timp de mulți ani a existat o distanță între societate și politicieni. Oamenii nu cred că fac parte în vreun fel din procesul decizional”, a declarat el într-o conferință de presă din aprilie. Oamenii cred că guvernul „nu lucrează pentru societate, ci pentru ei înșiși”, a completat acesta.