Hidroelectrica, eolienele și fotovoltaicele aduc împreună aproape 75% din producția de electricitate înregistrată azi în Sistemul Energetic Național. Pe primul loc este hidro, la 1.360 MW – 26%, după care vine eolianul – 1.300 MW și fotovoltaicul. Pentru că aceste date sunt valabile pentru ora 11.00, este de așteptat ca, după prânz (la maximul de luminozitate solară), fotovoltaicul să crească și mai mult, poate chiar să ajungă prima sursă din țară.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Sursele convenționale precum termocentralele pe gaze și cărbune nu prea mai contează în piață. Având în vedere că produc cea mai scumpă energie, iar consumul nu este atât de mare, pur și simplu nu prea mai găsesc clienți în piață. În aceste condiții, produc la relanti, în baza unor contracte mici, dar pe termen lung, încheiate anterior.
Nuclearelectrica este un exemplu aparte. Centrala de la Cernavodă nu poate să intre și să iasă din piață, în funcție de condiții, pentru că reactoarele nu pot fi oprite și pornite în acest fel. Nuclearul produce în bandă, la 1.350 – 1.400 MW putere orară. Acum însă, Reactorul 2 este oprit, pentru o revizie planificată. În aceste condiții, cu doar 680 MW, Nuclearelectrica nu contează nici ea în piață.
Cu aport regenerabil mare, ne putem asigura întreg consumul intern de pe plan local, ba chiar să și exportăm puțin. Pe seară, se schimbă lucrurile, trebuie să aducem energie din afară, ca să suplinim deficitul intern.