Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) a cerut companiei Hidroelectrica, printr-o scrisoare deschisă, explicații pentru prețul la care produce energia.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Asociația Prosumatorilor a adresat șefilor Hidroelectrica următoarea întrebare: “Cum reușiți, în mod atât de simplu, să produceți energie hidroelectrică de cel puțin 2-3 ori mai scumpă decât omologii dumneavoastră canadieni de la BC Hydro?”
Apoi, APCE explică de ce ar trebui ca Hidroelectrica să vină cu un răspuns.
“Apreciem, desigur, ingeniozitatea cu care reușiți această performanță într-o țară binecuvântată cu munți, râuri și un fluviu Dar iată câteva date concrete, ca să nu ne rătăcim în povesti energetice:
– Prețul energiei active de la Hidroelectrica: 0,45 lei/kWh, Prețul final plătit de un consumator casnic român: între 1,10 – 1,20 lei/kWh, cu toate taxele incluse, in functie de distribuitor.
– Prețul final plătit de un consumator din British Columbia (Canada): 0,45 lei/kWh (da, ați citit bine, cu tot cu taxe, distributie, TVA etc.)”
APCE oferă apoi câte date comparative.
“BC Hydro operează într-o provincie canadiană de peste 3 ori mai mare decât România, cu un relief montan similar, fără Dunăre și fără pretenții de „lider regional”. Costurile salariale de operare in B.C. Hydro care se regasesc in pretul de vanzare al energiei sunt considerabil mai mari decat ale omologilor din Romania. Cu toate acestea, compania canadiană gestionează 32 de hidrocentrale și 3 termocentrale pe gaz, livrând energie curată și ieftină populației in proportie de 95% hidro.
Și-acum, să ne întoarcem la Hidroelectrica. Cu 188 de hidrocentrale și microhidrocentrale, o capacitate totală de 6,3 GWh, plus un parc eolian de 108 MW, Hidroelectrica reușește „performanța” de a transforma o resursă naturală ieftină și regenerabilă într-un lux pentru consumatorul român.
Evident, statul are nevoie de bani, managerii merită răsplătiți, iar angajații dvs beneficiaza de tradiționalele „stimulentări”. În această logică economică inversă, poate ne explicați și nouă, publicului plătitor de facturi, care este rețeta magică prin care energia hidro românească ajunge să coste triplu față de cea canadiană. Nu vă cerem grafice, tabele colorate sau justificări birocratice stufoase. Vrem doar un răspuns clar, simplu și sincer, pe care să-l poată înțelege orice consumator din România care se uită, lună de lună, la factura tot mai „verde” și tot mai scumpă.”, se mai arată în scrisoarea deschisă.