Un autobuz electric autonom (model care circulă în transportul public din Norvegia) a fost testat, în premieră, la Cluj de primarul Emil Boc pe un traseu de câteva sute de metri, relatează Actualdecluj.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Primarul Emil Boc a declarat că este vorba despre un moment istoric și a spus că este convins că așa va arăta viitorul – cu roboți care fac cafeaua de dimineață, cu mașina electrică la scară, cu autobuz autonom cu care circuli prin Cluj. Nu este vorba despre viitorul imediat apropiat, ci de unul mai îndepărtat puțin, după ce în oraș vor fi implementate proiectele care vizează cumpărarea de autobuze cu hidrogen și trenul metropolitan.
„Deocamdată nu avem legislație și nu putem cumpăra sau introduce în transportul public un astfel de autobuz”, a mai spus primarul.
Alături de mass-media proprie și de jurnaliștii din Cluj, primarul a circulat cu acest autobuz, avertizat fiind să se țină bine deoarece frânează extrem de brusc atunci când întâlnește obstacole.
Primarul a ținut să declare că este vorba despre un moment istoric și a rugat pe toată lumea prezentă să noteze data la care s-a făcut această demonstrație în Cluj pentru că viitorul va arăta la fel. Iar Clujul este oricum pionier în domeniile care țin de viitor.
„Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Pentru prima dată în istoria acestui oraș, pe străzile din Cluj-Napoca, pe o zonă restrânsă, va circula primul autobuz fără șofer, primul autobuz autonom. (…) Tehnologia a avansat enorm de mult și mă bucur că și aici, la Cluj-Napoca, la fel ca în Europa, putem să testăm tehnologia viitorului, a mașinilor autonome, a autobuzelor autonome, pentru că ele au fost deja integrate în unele orașe europene, la o scară mai mică ce-i drept, în sistemul de transport public”, a declarat primarul, înaintea călătoriei.
În timpul plimbării, care a avut loc din fața Hotelul Radisson, de pe Aleea Stadion spre strada George Coșbuc, pe Splaiul Intependenței, strada Uzinei Electrice și înapoi la punctul de plecare și care a durat circa 7 minute, cu tot cu o oprire într-o stație de transport în comun, Emil Boc a arătat că, deocamdată, nu vede acest mijloc de transport în comun fără a fi deservit de om. El a spus însă că astfel de autobuze vor face munca mai ușoară pentru șoferi și nu va mai fi nevoie, spre exemplu, ca în cazul transportului public actual, ca oamenii să lucreze în trei schimburi.
De altfel, autobuzul electric autonom cu care s-a făcut plimbarea demonstrativă a fost controlat de un șofer care a ghidat mijlocul de transport în comun – l-a ajutat să pornească dintr-o stație, să efectueze un viraj. Perimetrul a fost securizat de mai multe mașini de poliție dar și de polițiști locali.
Vehiculul, produs de firma turcă Karsan, are o autonomie de 300 km, o capacitate de 25 de locuri și poate circula cu o viteză maximă de 25 km/h. Până în prezent, 10 astfel de autobuze autonome au fost deja livrate în țări precum Norvegia, Germania, Elveția și Franța.
„Noi ne ocupăm de integrarea sistemului de conducere autonom în autobuz, suntem foarte fericiți să fim în România și sperăm că o să vă bucurați de această demonstrație. Sistemul funcționează deja de trei ani în Europa. Am început în Norvegia și suntem prezenți în 10 țări europene cu acest sistem, dar și în Statele Unite”, a spus Murat Emre Duman, de la Adasec, cei care se ocupă de implementare funcției de conducere autonomă. .
„Toate semnele de circulație, semaforizările, au fost integrate în algoritmul de control al acestui autobuz. Circulăm pe o rută digitalizată, iar autobuzul va lua decizii în consecință. Este în primul și în primul rând sigur. S-ar putea să experimentați poate o frână mai intensă, dar asta ține cont de siguranța celor care participă la trafic, pe de o parte. Pe de altă parte, veți observa în interiorul autobuzului mediul în care vom funcționa, pentru că tot acest mediu a fost digitalizat timp de trei zile, după care am făcut testele pe drum. A fost nevoie să digitalizăm această rută cu șofer, dar astăzi, șoferul va fi prezent în postul de conducere doar pentru siguranța noastră”, a explicat profesorul Bogdan Varga din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.
Clujul este pregătit să facă pasul spre implementarea transportului autonom în sistemul public, însă, deocamdată, nu există legislație clară în România care să permită acest lucru. „Este a treia etapă după autobuzele cu hidrogen și trenul metropolitan. Vom avem și astfel de autobuze autonome la Cluj”, a mai spus primarul Emil Boc.
Oficialul s-a arătat convins că Parlamentul României va fi în măsură, după modelul altor țări, să vină cu legislația aferentă care să permită ca astfel de mijloace de tarnsport în comun să circule pe drumurile publice din țară.
Vezi aici articolul integral și un VIDEO din timpul călătoriei.