Modificare importantă la Codul Rutier, publicată vineri 23 mai în Monitorul Oficial. Astfel, de luni, 26 mai, șoferii care au permisul de conducere suspendat trebuie să mai îndeplinească o condiție dacă vor reducerea perioadei de suspendare. Ei vor fi nevoiți să prezinte și dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a generat suspendarea.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Aste, pe lângă condiția susținerii unui test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Potrivit avocatnet.ro, Legea 82/2025, care se va aplica din 26 mai, modifică, de fapt, Codul rutier (OUG 195/2002), astfel încât să introducă o nouă condiție pe care vor trebui s-o îndeplinească cei ce vor să ceară reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul pe drumurile publice.
Condițiile ce trebuie acum îndeplinite pentru recuperarea mai rapidă a permisului auto suspendat sunt ca șoferii să nu se afle în primul an de la dobândirea lui, adică să nu fie șoferi începători, adică să aibă permis de cel puțin un an, și să fie declarați admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
În 2022, amintește avocatnet.ro, Codul rutier a suferit modificări majore, una dintre acestea vizând reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul. Mai exact, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce acum cu o treime, nu la 30 de zile, așa cum era înainte.
Schimbarea este motivată, potrivit inițiatorilor (parlamentarii USR) de faptul că “sistemul contravențional românesc prezintă o eficiență scăzută, prin prisma lipsei de corelare cu legislația europeană, ca o consecință a aderării României la UE. Eficiența scăzută se concretizează în faptul că sancțiunea amenzii contravenționale aplicate titularului permisului de conducere nu își atinge scopul, respectiv acela de a-l îndrepta pe contravenient și de a preveni săvârșirea unor contravenții pe viitor. Astfel, pe fundalul escaladării fenomenului de eludare a plății taxelor, impozitelor, dar și a sumelor reprezentând sancțiuni principale contravenționale, este necesară crearea unui cadru legislativ care să crească gradul de conștientizare a sancțiunilor”.
“Condiția suplimentară propusă de USR contribuie atât la îmbunătățirea siguranței circulației cât și la o colectare mai bună a amenzilor contravenționale aplicate. În condițiile în care cifre oficiale arată că sunt achitate mai puțin de un sfert din amenzi.”, arată USR pe pagina sa de Facebook.