Producție ridicolă de energie pentru o zi lucrătoare. La prânz, trebuie să importăm enorm ca să acoperim consumul. Termocentralele noastre merg la avarie în timp ce importăm curent de la termocentralele altora

Matei Ionescu mai 26, 2025 2 comentarii 1849 vizualizări
Transelectrica Roman

O producție extrem de mică de energie, azi, la începutul săptămânii de lucru. 4.500 MW, la prânz, asta este tot ce se produce azi în Sistemul Energetic Național. Consumul este de aproape 6.300 de MW, așa că trebuie să aducem 1.800 MW din import, ca să putem aprinde becul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Din producția locală, 40% este asigurată de Hidroelectrica, respectiv circa 1.800 MW, practic la egalitate cu importul. La jumătate este producția din fotovoltaice, pentru că în unele părți din România este soare.

Nuclearelectrica, văduvită de Reactorul 2 – în revizie, produce doar cu Unitatea 1 circa 630 MW.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Termocentralele pe cărbune și pe gaz sunt aproape irelevante în piață, la 550, respectiv 330 MW producție. Ele sunt scoase din piață pentru că avem consumuri relative scăzute și sunt dislocuite de eoliene și fotovolatice, mult mai ieftine.

Dar pentru că segmentul industrial (fabricile) nu poate să stea în contracte pe termen lung cu producători de regenerabile, care livrează discontinuu, atunci preferă să aducă din import, culmea, de la alți producători convenționali, cum ar fi termo pe cărbune.

Acest lucru este recunoscut și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Chiar azi, acesta spune că „pe vârfurile de consum de multe ori suntem dependenţi de importuri scumpe, mai puţin sigure, importăm şi din ţări care produc pe bază de cărbune”.

Surprinde cel mai mult producția din termocentralele pe gaz – nici 400 MW. Chiar și sub ce produce termo pe cărbune, deși generarea de energie din gaz este mai ieftină ca cea pe cărbune. Sunt revizii la grupuri Elcen, Iernut nu produce aproape de loc, așa că energia din gaz este aproape insesizabilă.

Dacă ne uităm pe datele OPCOM, la fluxurile comerciale de electricitate cu vecinii, vedem că depindem major de importul din Ungaria. Pe toate intervalele orare ale zilei, aducem de la unguri energie. La orele prânzului, cel mai mult, și 2.000 de MW. Practic, importăm energie produsă de termocentralele din Ungaria, în timp ce ale noastre stau degeaba.

Comentarii

  1. Strategia geniala a l’u Popescu si urmasul lui cu stea in frunte Burduja Geniu D’Harvard….
    Zic gurilr rele din presa ca s’a amanat combinatia Cu Iernut’u…. probleme se pare cu parandaratul, altfel se rezolva in ultimii 5 ani… o mica amanare….

  2. De când este energia pe gaz mai ieftină decât ce pe cărbune, stimabililor? Ultima oară când am verificat le un producător și un consumator din zonă, respectiv CET Govora și Chimcomplex, energia pe gaz este așa de ieftină că bagă în faliment Chimcomplex-ul. Noroc că până la 01.01.2026 mai are CTE voie sa producă pe cărbune, altfel… șomaj la mare artă. Ia verificați voi la producători, să vedeți cum stă treabă, că para ați luat-o pe arătură.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.