O producție extrem de mică de energie, azi, la începutul săptămânii de lucru. 4.500 MW, la prânz, asta este tot ce se produce azi în Sistemul Energetic Național. Consumul este de aproape 6.300 de MW, așa că trebuie să aducem 1.800 MW din import, ca să putem aprinde becul.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Din producția locală, 40% este asigurată de Hidroelectrica, respectiv circa 1.800 MW, practic la egalitate cu importul. La jumătate este producția din fotovoltaice, pentru că în unele părți din România este soare.
Nuclearelectrica, văduvită de Reactorul 2 – în revizie, produce doar cu Unitatea 1 circa 630 MW.
Termocentralele pe cărbune și pe gaz sunt aproape irelevante în piață, la 550, respectiv 330 MW producție. Ele sunt scoase din piață pentru că avem consumuri relative scăzute și sunt dislocuite de eoliene și fotovolatice, mult mai ieftine.
Dar pentru că segmentul industrial (fabricile) nu poate să stea în contracte pe termen lung cu producători de regenerabile, care livrează discontinuu, atunci preferă să aducă din import, culmea, de la alți producători convenționali, cum ar fi termo pe cărbune.
Acest lucru este recunoscut și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Chiar azi, acesta spune că „pe vârfurile de consum de multe ori suntem dependenţi de importuri scumpe, mai puţin sigure, importăm şi din ţări care produc pe bază de cărbune”.
Surprinde cel mai mult producția din termocentralele pe gaz – nici 400 MW. Chiar și sub ce produce termo pe cărbune, deși generarea de energie din gaz este mai ieftină ca cea pe cărbune. Sunt revizii la grupuri Elcen, Iernut nu produce aproape de loc, așa că energia din gaz este aproape insesizabilă.
Dacă ne uităm pe datele OPCOM, la fluxurile comerciale de electricitate cu vecinii, vedem că depindem major de importul din Ungaria. Pe toate intervalele orare ale zilei, aducem de la unguri energie. La orele prânzului, cel mai mult, și 2.000 de MW. Practic, importăm energie produsă de termocentralele din Ungaria, în timp ce ale noastre stau degeaba.