Companiile poloneze au achiziționat un val de întreprinderi românești de la începutul anului 2023, vizând sectoare precum turismul, vinul, comerțul cu amănuntul și tipografia. Această serie de tranzacții transformă piața de fuziuni și achiziții din România și semnalează rolul tot mai important al Poloniei ca investitor regional, scrie Central European Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit analiștilor, atractivitatea României pentru investitorii polonezi include apartenența la UE, baza de consumatori și creșterea economică constantă.

Economistul polonez Mateusz Topp a scris: „România a fost o poveste de succes în ultimii ani din mai multe motive: investițiile străine, inovarea, dimensiunea strategică a țării și sistemul bancar stabil”.

Alimentația și călătoriile în vizorul polonezilor

Maspex Group, principalul producător polonez de alimente și băuturi, a anunțat la 2 mai o ofertă voluntară de achiziționare a unei participații majoritare la Purcari Wineries, listată la Bursa de Valori București. Tranzacția, evaluată la peste 420 milioane lei (84 milioane euro), ar oferi Maspex o poziție majoritară într-unul dintre cei mai dinamici producători de vinuri din regiune, sub rezerva aprobării autorităților de reglementare.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Mai târziu în aceeași lună, agenția de turism poloneză Rainbow Tours a semnat un acord preliminar pentru achiziționarea a 70% din firma de turism românească Paralela 45. Tranzacția, preconizată a se încheia până la sfârșitul lunii iunie și supusă aprobării de către Consiliul Concurenței din România, este menită să ofere companiei Rainbow Tours un punct de sprijin pe piața turismului din România.

Directorul general al Rainbow Tours, Maciej Szczechura, a declarat: „Investim într-o companie care și-a dovedit în mod constant valoarea prin peste trei decenii de servicii de încredere”, adăugând că fuziunea „sprijină strategia noastră de extindere internațională și va permite ambelor companii să își diversifice ofertele și să ofere experiențe de călătorie complete”.

Retailul polonez, industria se mută și pe piața românească

Grupul polonez de retail Zabka a intrat în România la sfârșitul anului 2024 sub marca Froo. În mai 2025, Zabka opera 29 de magazine de proximitate Froo în România, despre care conducerea spune că oferă un „mediu dinamic de retail” care se potrivește cu strategia sa regională.

CEO-ul Zabka International, Anna Grabowska, a declarat: „România este o piață semnificativă în Europa Centrală și de Est (ECE), cu o populație de peste 19 milioane de locuitori, ceea ce o face a doua cea mai mare piață de consum din regiune”.

„Profilul de consum similar cu cel din Polonia și perspectivele de creștere ale pieței românești au făcut din această direcție un pas firesc în extinderea grupului Zabka”, a adăugat ea.

În sectorul industrial, producătorul de etichete Prime Label a achiziționat imprimeria românească Grafoprint în noiembrie 2024. Tranzacția a marcat cea de-a șasea achiziție transfrontalieră a companiei susținute de Innova Capital în cinci ani, subliniind tendința de consolidare în ECE.

Directorul general al Prime Label, Arkadiusz Sapiecha, a numit anul 2024 un an de referință pentru companie. „Suntem pregătiți să depășim 100 de milioane de euro în vânzări, intrând în rândurile celor mai mari producători de etichete din Europa. Vedem România ca o piață cu un mare potențial, deși este încă subestimată”, a adăugat el.

Investițiile străine directe au crescut în primul trimestru

Datele Barometrului M&A de la EY România arată că ponderea tranzacțiilor interne a scăzut de la 51% în T4 2024 la 43% în T1 2025, tranzacțiile conduse de străini crescând la 57%. Polonia este acum printre primele cinci surse de investiții străine în România, a confirmat Agenția Națională de Investiții, în condițiile în care comerțul bilateral dintre cele două țări a depășit 11 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 27% față de 2020.

Atât Polonia, cât și România participă, de asemenea, la Inițiativa celor Trei Mări, care promovează infrastructura și investițiile transfrontaliere, a notat presa locală.

În luna mai, Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț a numit România „o piață strategică pentru companiile poloneze care caută amploare în regiune”. Camera de Comerț a României a numit sosirea investitorilor regionali cu experiență „un vot de încredere” în economie, care, de asemenea, „ridică ștacheta pentru concurența locală”.

Mai multe achiziții anticipate în 2025

Potrivit unor rapoarte sectoriale recente, în România sunt așteptate în acest an alte achiziții poloneze, în special în retail, logistică și servicii. Observatorii pieței spun că intrările continue de capital vor remodela peisajul de afaceri din România și vor continua să integreze cele două economii.