Șoferii români au devenit tot mai interesați de mărcile chinezești de autoturisme, dar și de unele branduri de tradiție din Europa, controlate de chinezi, cum este „MG”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Numai în primele cinci luni din an, în România, au fost înmatriculate 1.382 de autoturisme chinezești. Numărul lor e de aproape trei ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2024, arată statisticile Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV), analizate de Economedia. În comparație, în primele cinci luni ale anului trecut, au fost înmatriculate 495 de autoturisme chinezești, arată statisticile oficiale.
Totodată, numărul mărcilor de mașini chinezești, prezente pe piața locală, a crescut, în decurs de un an, de la 9 la 14, conform datelor DRPCIV.
Mașini chinezești |
Total înmatriculări |
Total mărci |
Ianuarie – mai 2025: |
1.382 unități |
14 |
Ianuarie – mai 2024: |
495 unități |
9 |
Sursa: DRPCIV
Mărci de autoturisme chinezești sau branduri europene controlate de chinezi sau în parteneriat cu producători chinezi |
|
Înmatriculate în primele cinci luni din 2025 |
BAIC, DFSK, BYD, Forthing, Geely, GAC, Lynk & Co, Leapmotor, MG, Seres, SWM, Neta, XPENG, Jiayuan |
Înmatriculate în primele cinci luni din 2024 |
BAIC, DFSK, Forthing, MG, Jetour, SWM, Seres, Shineray, Jiayuan |
Sursa: DRPCIV
Pentru moment, în țara noastră, ponderea mașinilor chinezești în totalul autoturismelor noi, aflate la prima înmatriculare, e una redusă: doar 2,5%. Ritmul de creștere este însă cel care atrage atenția.
Înmatriculări autoturisme noi |
Ianuarie – mai 2025: |
Total |
54.209 |
Mărci chinezești |
1.382 |
Sursa: DRPCIV
Economedia a intervievat importatori de mașini chinezești, reprezentanți ai constructorilor auto din China, ai industriei de automobile românești, dar și dealeri de mașini rulate, ca să afle cum au devenit mărcile chinezești tot mai prezente în România, ce avantaje au, dar și ce probleme neprevăzute pot să apară pentru viitorii proprietari.
Cum au reușit mărcile chinezești să câștige cotă de piață în România
Încet dar sigur, “Gelly”, „Forthing”, „Leapmotor”, „BAIC”, „Lynk & Co” sau „BYD”, mărci chinezești de autoturisme, cvasinecunoscute în urmă cu câțiva ani, au început să atragă tot mai mulți clienți și în România.
În topul înmatriculărilor conduce detașat brandul britanic controlat de chinezi, “MG”. Din cele 1.382 de autoturisme chinezești înmatriculate în țara noastră, în primele cinci luni ale anului, 937 sunt modele “MG”, mai arată datele DRPCIV.
Pentru importatori, comerțul cu mașini noi din China tinde să devină o afacere de succes. „În calitate de importator pentru cele mai multe branduri auto Made in China (BAIC, DFSK, Seres, Dongfeng, JAC, Foton și SWM ), în cadrul rețelei naționale SUVCARS, putem să spunem că vânzarile s-au dublat de la un an la altul”, a declarat, pentru Economedia, Emanuel Medvedev, directorul executiv al „SUVCARS”.
Importatorul spune că șoferii români au devenit intersați să cumpere mărci chinezești, în primul rând, datorită raportului calitate-preț.
Emanuel Medveded a explicat: „Există, în continuare, un interes major pentru motorizările termice, cele pe benzină, iar în cazul nostru pentru 1.5 l. turbo. Unul din cele mai competitive SUV- uri din România este DFSK Fengon 500, la doar 19.834 euro inclusiv TVA. Prin activarea Programului Rabla Plus 2025 se va dinamiza interesul pentru mașinile având motorizări cu tehnologie hybrid, plug in hybrid și electrică. Producătorul auto cu cea mai mare tradiție din China, BAIC din 1958, propune cel mai puternic SUV hybrid AWD din Europa, cu performanțe de excepție: 409 cp, cuplu 685 Nm și o accelerație 0- 100 km/ h, de doar 6.9 s și un preț de 41.118 euro inclusiv TVA, un singur nivel de echipare – maxim”.
Alte avantaje, spun importatorii, țin de politica de garanție și de timpul de livrare. Pentru a atrage clienți, mărcile chinezești oferă garanții de 6 ani fără limită de km., iar la unele modele de 7 ani sau 150.000 de km.
Emanuel Medvedev a precizat: „Timpul de livrare pentru autoturismele din stocul din România este de câteva zile, în funcție de modalitatea de plată aleasă de către clienți, transfer bancar din resurse proprii, credit sau leasing. Pentru cele din HUB Europa timpul de livrare este de doar 2-3 săptămâni, iar pentru comenzile speciale de 3-4 luni, chiar mai repede.”.
Interes tot mai mare și pentru mașinile SH din China
Mai nou, șoferii sunt interesați și de autoturisme rulate din China.
Bogdan Penciu, fondatorul „Car match”, dealer de mașini rulate, a explicat pentru Economedia: „Da, există interes de câțiva ani. Românii au devenit mai curajoși și au început să achiziționeze mașini al c[ror nume nu este cu rezonanță, doar prin prisma faptului ca sunt mai dotate, prețurile sunt incomparabile cu cele ale producătorilor europeni. Ca și mărci, vorbim despre Chery, Great Wall, primele branduri chinezești care au venit în România, Geely, BYD, care de curând a intrat oficial în rândul celor mai mare importator din România. Ca și categorii de preț, sunt de la 11.000 până la 40.000 euro”.
Dealerii de mașini rulate achiziționează mașini chinezești și în funcție de recenziile proprietarilor, dar și de informațiile obținute de la service-uri.
Bogdan Penciu a precizat: „Ne informăm foarte bine despre fiabilitatea lor, costurile de mentenanță. Dacă observăm că un model, are defecte de fabricație, service-ul este deficitar, costul de întreținere este mare, nu recomandăm și nici nu dorim să îi îndrumăm pe client în a lua o decizie greșită”.
Cât de fiabile sunt mașinile chinezești
Dincolo de prețul avantajos și de politica de garanție atrăgătoare, cei mai mulți dintre potențialii clienți, nefamiliarizați cu mărcile de mașini chinezești, își pun întrebarea cât de fiabile sunt aceste autoturisme și cât de ușor pot găsi piese de schimb și service autorizat.
Emanuel Medvedev a explicat: „Producătorii auto pe care-i reprezentăm sunt în mare parte tradiționali, cu o experiență de peste 60 de ani în industria auto. Tehnologia auto cea mai avansată acum se găsește în China. Un exemplu de încredere în fiabilitatea acestor mașini este însăși garanția, care în cazul nostru este majoritar de 6 ani fără limită de km., iar la unele modele auto avem și o garanție de 7 ani sau 150.000 km”.
Constructorii auto chinezi au luat măsuri speciale în ceea ce privește aprovizionarea cu piese de schimb și au amenajat depozite în România și în alte țări europene, pe lângă cele din China.
Emanuel Medvedev a precizat: „Aprovizionarea se face din depozitul nostru din România sau din Europa, apoi din China. Este același lanț de comenzi și aprovizionare ca la orice alt producător auto european. Mai mult, producătorul chinez produce mai întâi pentru mărcile proprii, apoi pentru celelalte cooperații auto”.
Chiar și așa, dealerii recomandă potențialilor clienți să se documenteze înainte de a face o achiziție inclusiv în ceea ce privește serviciile de service.
Bogdan Penciu a explicat: „Probleme din punct de vedere al găsirii pieselor nu pot apărea deoarece inclusiv comenzile din afara Europei nu durează mai mult de 10 zile. Singurele probleme reale pot apărea la service. Dacă personalul nu este trainuit, atunci pot apărea probleme”.
Concurență acerbă pentru producătorii auto locali
Constructorii auto din China încep să facă o concurență tot mai mare mărcilor europene și implicit și celor românești.
Importatorii spun că producătorii chinezi au început să recupereze din decalajul tehnologic față de competitorii europeni datorită dezvoltării capacităților de producție, dar și a politicii comerciale de a cumpăra pachete de acțiuni la unele branduri europene consacrate.
Emanuel Medvedev a explicat: „În ultimii ani, mare parte din tot ce ne înconjoară este inovat, testat sau produs în China. Odată cu trecerea la electrificare, marii producători auto au ales China ca țară de producție a modelelor propria. Alții folosesc componente și subansamble produse în China pentru fabricile europene sau americane. Totodată, companiile auto chinezești dețin un număr important de acțiuni ale unor producători celebri precum: Aston Martin, Ferrari, Fiat- Crysler, Lotus, Mercedes, Volvo, Smart și alții”.
Mai nou, unele branduri precum „BYD”, care a intrat pe piața din România în luna mai, a scos la vânzare modele adaptate pentru Programul Rabla, care vizează același segment de public precum uzinele Dacia. De exemplu, prețul BYD Dolphin Surf, începe de la 12.240 euro cu TVA și voucher Rabla inclus și se dorește a fi o alternativă la Dacia Spring, model produs de altfel tot în China.
Andrei Duică, Deputy Country Manager BYD România, a explicat pentru Economedia: „Începând cu luna mai 2025, am lansat oficial brandul BYD pe piața din România, marcând un pas important în extinderea prezenței noastre în Europa Centrală și de Est. Am intrat pe piață cu un portofoliu solid de cinci modele, acoperind nevoile diverse ale consumatorilor români, de la mobilitate urbană la opțiuni premium pentru familie. Obiectivul nostru pentru 2025 constă în livrarea a 5.000 de unități pe piața din România și redefinirea standardelor în segmentul auto local. Ne dorim să răspundem cererii tot mai mari pentru mobilitate electrică, inovație și tehnologie de ultimă generație”.
„BYD” a dezvoltat în China propriile fabrici de baterii. În aceste condiții, constructorul chinez oferă garanție de până la 8 ani sau 200.000 de km. parcurși pentru bateriile Blade cu care vin echipate toate modelele. Conform unor surse din piață, „BYD” urmează să deschidă o fabrică de automobile în Ungaria, în orașul Szeged, aproape de granița cu România, unde ar urma să fie mutată producția unor modele destinate pentru Europa.
Constructorii de automobile europeni au devenit însă tot mai atenți la concurența pe care o fac uzinele chinezești.
Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România, a explicat, pentru Economedia: „Dacă pentru Europa pare ceva nou, să fie concurată pe teren propriu, consider că trebuia să ne așteptăm la această mutare cu ceva timp în urmă, odată cu creșterea nivelului tehnologic al vehiculelor mărcilor chineze, comparativ cu al celor produse cu 7-8 ani în urmă, când erau doar copii nereușite ale mărcilor binecunoscute europene. Nu în ultimul rând, este binecunoscută politica expansionistă, de promovare puternică a Chinei pe piețele externe, cu efecte nu numai în Europa, ci pe tot globul”.
Dorința chinezilor de a se extinde pe piața europeană, și implicit pe cea românească, vine în contextul în care alte marci asiatice de renume din Japonia și Coreea de Sud și-au câștigat deja cotele de piață. Europa înseamnă o piață importantă cu peste 800 de milioane de consumatori și cu vânzări anuale de peste 12 milioane de unități, arată datele Asociației Constructorilor de Automobile din România.
Adrian Sandu a conchis: „România este membră UE, structură care are regulile unei piețe concurențiale, iar atâta timp cât aceste reguli sunt respectate, fiecare competitor beneficiază de un tratament egal. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în următorii ani, cum vor fi primite vehiculele chinezești de către consumatorii europeni, știind fiind că aceștia au un tipar anume, iar în decizia lor de achiziție a unui vehicul nefiind luat în calcul doar factorul preț”.