Plafonarea tarifelor de asigurare auto RCA expiră la data de 1 iulie, după mai mult de doi ani în care prețurile au fost plafonate. Șoferii se pot aștepta, așadar, să plătească polițe mai scumpe.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tarifele auto RCA au fost plafonate din primăvara anului 2023, după declanșarea falimentului liderului RCA Euroins, care a urmat la scurt timp falimentul unui alt lider de piață, City Insurance. Scopul măsurii urma atunci să fie punctual: stabilizarea costurilor pentru șoferi după ieșirea forțată a marilor jucători din piață. Măsura însă a tot fost prelungită de atunci și a fost în vigoare până luni, 30 iunie.
Plafonarea prețurilor RCA a avut efecte complexe.
În ciuda plafonării, primele RCA s-au dublat sau triplat în unele cazuri. În prezent, mai cumperi RCA cu sub 1.000 lei doar pentru perioade sub 12 luni.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis pentru Digi24 că Prima medie a înregistrat, pe parcursul a doi ani (T1 2025 vs T1 2023), o creștere de 18%, din care un procent de 6,8% a reprezentat ajustarea tarifelor de primă cu rata anuală a inflației, conform prevederilor legale.
Asta sugerează că plafonarea tarifelor nu și-a atins scopul și că ar putea exista alte cauze ale creșterii prețurilor, cum ar fi costurile mai mari ale daunelor sau lipsa de concurență din piață.
Totodată, experiența anterioară cu falimentul unor companii mari din acest sector indică fragilitatea pieței.
Drept urmare, o plafonare a tarifelor nu este o măsură eficientă nici pentru reducerea tarifelor și nici pentru evitarea de noi falimente.
Din contră, plafonarea a făcut piața de asigurări auto din România destul de neatractivă; putem număra pe degetele de la o mână companiile care și-au făcut debutul pe această piață, în ultimii ani, în România.
În schimb, piața are nevoie de o supraveghere mai atentă și sancționare pe merit acolo unde apar derapaje de amploare, dar are nevoie și de măsuri de atragere de noi jucători și de încurajare a concurenței din piață.
Majorări de prețuri așteptate
Viorel Vasile, CEO al Safety Broker, liderul întregii pieţe de brokeraj în asigurări, se așteaptă la o creștere de cel puțin 15% a tarifelor RCA.
Însă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă că nu există premisele unor creșteri majore de prețuri după 1 iulie, dar că este de așteptat o actualizare a tarifelor din partea unor societăți.
„Piața RCA este stabilă în prezent, iar parametrii tehnici și financiari nu indică premisele unei creșteri majore, semnificative de prețuri după 1 iulie. Chiar dacă modificarea legii RCA ar fi sprijinit suplimentar această redresare, măsurile deja implementate și rezultatele din ultimii ani au atins efectul scontat și anume normalizarea pieței. Totuși, actualizarea se va face diferențiat, în funcție de segmente, și va reflecta doar evoluții obiective cum ar fi valoarea medie a daunelor sau eventuale creșteri ale costurilor de distribuție. Mai mult, cel puțin trei societăți de asigurare și-au actualizat recent tarifele și nu au motive să opereze modificări. Nu vor exista creșteri semnificative sau de zeci de procente”, a transmis Autoritatea, pentru Digi24.
Exemplu de calcul – majorare și de 22%
De exemplu, pentru o mașină Toyota Avensis, din anul 2008, ofertele găsite în luna mai, pentru un RCA cu o durată de 12 luni cu începere la jumătatea iulie, erau, în ordine crescătoare: 2.330 lei (Grawe), 2.429 lei (Grawe – decontare directă), 2.533 lei (Allianz), 2.701 lei (Allianz – decontare directă), 2.864 lei (Groupama), 2.983 lei (Omniasig), 3.105 lei (Axeria – decontare directă).
Astăzi, 1 iulie, ofertele pentru un RCA cu o durată de 12 luni cu începere la jumătatea iulie sunt următoarele: 2.330 lei (Grawe), 2.429 lei (Grawe – decontare directă), 2.892 lei (Groupama), 3.149 lei (Groupama – decontare directă), 3.663 lei (Omniasig).
Așadar, cele mai mic prețuri – Grawe și Groupama – au rămas relativ constante, însă oferta Omniasig de exemplu este cu 22% mai scumpă.
Cine face piața
La 31 martie 2025, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA pe piața din România: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Eazy Asigurări SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA.
Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.
Totodată, la finalul anului 2024, societatea Dallbog și-a început activitatea pe piața RCA în baza libertății de a presta servicii (FoS). Însă de la 1 iulie compania bulgară de asigurări nu va mai emite polițe, prin decizie a autorității de supraveghere din Bulgaria, care a constatat întârzieri în soluţionarea şi instrumentarea dosarelor de daună şi neîndeplinirea obligaţiilor contractuale faţă de asiguraţi.
ASF arată că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 55% din portofoliul de asigurări RCA din România. Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare. Amintim că, în anii anterior, City Insurance și Euroins dețineau o cotă majoritară din piață, practicând tarife de dumping.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA s-a situat la aproximativ 2,4 miliarde lei în trimestrul I 2025, în creștere cu 11% comparativ cu perioada similară din anul precedent.
Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.330 lei în trimestrul I 2025, în creștere cu 3% comparativ cu trimestrul I 2024.