Compania norvegiană de software Visma, evaluată la 19 miliarde de euro, a ales Londra în detrimentul Amsterdamului pentru listarea la bursă planificată pentru anul viitor, dând astfel un impuls extrem de necesar pieței bursiere londoneze după exodul din ultimii ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Economedia a scris anterior că Visma a preluat programul de facturare românesc SmartBill și startupul de contabilitate românesc Keez.
Compania, care produce produse software de contabilitate, salarizare și resurse umane pentru 2,1 milioane de clienți din Europa de Nord și America Latină, nu a luat încă o decizie finală, dar Londra este momentan favorite, scrie The Guardian.
Se crede că Visma a ales Londra pentru oferta publică inițială (IPO) datorită piețelor sale de capital profunde și a prezenței mai multor investitori care se concentrează exclusiv pe cumpărarea de acțiuni britanice în comparație cu cei care cumpără doar acțiuni olandeze
Aceasta ar fi o victorie rară pentru bursa londoneză, care a fost afectată de exodul unor nume mari precum producătorul de medicamente Indivior, care a optat recent pentru o listare exclusivă pe Nasdaq din SUA sau grupul de turism anglo-german Tui, care a trecut anul trecut la o listare exclusivă la Frankfurt.
În 2024, piața londoneză a pierdut 88 de societăți care au fost delistate sau și-au transferat acțiunile pe alte piețe, cele mai multe de la criza financiară din 2008-2009 încoace, potrivit unei analize realizate de EY.
Decizia Visma este condiționată de punerea în aplicare a reformelor de către guvernul britanic și London Stock Exchange, pentru a compensa complicațiile cauzate de Brexit.
Visma, cu sediul central în Oslo, este deținută în proporție de 70% de firma londoneză de private equity Hg Capital. Hg, a doua cea mai mare firmă de private equity din Marea Britanie, după CVC Capital Partners, cu sediul în Jersey, a decis în urmă cu două decenii să se concentreze pe investițiile în software.
HG a contribuit la privatizarea Visma de la bursa din Oslo în 2006, la o evaluare de aproape 330 de milioane de lire sterline, când a intervenit ca un investitor pe cal alb după ce Visma a primit o ofertă ostilă din partea grupului britanic de software Sage.
De atunci, Visma a crescut în fiecare trimestru și s-a extins prin 350 de achiziții de tip bolt-on. Are 16.400 de angajați și a raportat venituri de 2,8 miliarde de euro anul trecut, cu o creștere organică de aproape 12%. A înregistrat profituri subiacente de 893 de milioane de euro.
Printre alți investitori se numără fondul suveran de investiții GIC din Singapore, firma de capital privat Intermediate Capital Group din Singapore, CPP Investments din Canada și grupul de capital privat TPG din Texas.
Echipa de conducere a Visma, condusă de directorul executiv Merete Hverven și angajații grupului dețin împreună 6,4%. Ea s-a alăturat companiei în 2011 și a preluat conducerea în martie 2020.
Visma, cea mai mare companie privată de software din Europa, a luat în considerare anterior listarea la bursă în 2023, dar, pe fondul volatilității pieței, a decis în schimb să strângă fonduri de la investitori privați.
Visma și Hg au refuzat să comenteze.