Încrederea în economia românească a picat, în luna iunie, după o creștere accentuată a pesimismului consumatorilor, în urma discuțiilor privind măsurile fiscale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) a scăzut la 97,0 în iunie, de la 99,3 în mai, ca urmare a creșterii accentuate a pesimismului consumatorilor. Discuțiile privind măsurile de consolidare fiscală au influențat sentimentul consumatorilor. Media ESI a fost de 99,0 în al doilea trimestru din 2026, față de 101,1 în primul trimestru.
Încrederea în industria prelucrătoare s-a îmbunătățit la -1,4 în iunie, de la -1,9 în mai, ca urmare a creșterii așteptărilor privind producția.
În ceea ce privește serviciile, sentimentul a fost puțin modificat, la 3,7 în iunie față de 3,6 în mai. Cererea din ultimele trei luni a fost considerată mai puternică de către managerii locali din sectorul serviciilor, iar așteptările privind cererea viitoare s-au îmbunătățit marginal.
Erste estimează că economia românească va crește cu 1,3% în 2025. Banca consideră că investițiile cresc mai rapid decât consumul gospodăriilor, ajutate de intrările de fonduri UE, în timp ce consumul privat va fi probabil presat de măsurile de consolidare fiscală.
„Recent, am revizuit în creștere prognoza noastră privind inflația la 5,6% an/an în decembrie 2025, ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică în iulie, ca urmare a eliminării plafonării prețurilor pentru gospodării. Vedem riscuri de creștere a previziunilor noastre privind inflația din cauza posibilei creșteri a impozitelor indirecte. BNR ar putea deveni mai prudentă în fața presiunilor inflaționiste și vedem doar două reduceri de rate în acest an în T425”, arată banca.