Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacționat marți la dezbaterile din societate despre pensiile speciale ale magistraților, despre vârsta scăzută de pensionare și salariile magistraților, și a susținut că ”readucerea permanentă în discuție a unor aspecte esențiale ale statutului judecătorilor și procurorilor este de natură să vulnerabilizeze însăși independența autorității judecătorești”, potrivit unei hotărâri adoptate de plenul CSM.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Reamintim că salariile magistraților din România sunt printre cele mai mari din UE raportat la puterea de cumpărare din țara respectivă, după cum a arătat o analiză a presei internaționale citată de Economedia.

De asemenea, magistrații din România au una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare din UE, după cum a arătat o analiză Europa Liberă.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Un sondaj Inscop realizat în luna aprilie la comanda confederației patronale Concordia arată că cea mai mare problemă a României este corupția, în percepția respondenților.

Întrebați care este la acest moment cea mai mare problemă a României, 44% dintre respondenți au ales varianta ”corupția care amplifică nedreptățile din societate”.

O altă problemă identificată de sondaj este lipsa aplicării egale a legii. Astfel, doar circa 30% dintre români cred că ”legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii”, în timp ce 25.9% cred că legea este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii în destul de mică măsură și 42.6% în foarte mică măsură sau deloc.

Sondajul surprinde percepția românilor față de justiție la doar doi ani după ce UE a decis să elimine MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare prin care Uniunea se asigura că România are un sistem de justitiție independent și eficient. MCV viza activitatea marilor parchete, a instanțelor, precum și cadrul legislativ.

Comunicatul integral al CSM:

În ședința din data de 1 iulie 2025, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de hotărârile adoptate în unanimitate de toate adunările generale ale judecătorilor și procurorilor constituite la nivelul instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea, referitoare la necesitatea respectării stabilității statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor.

Plenul solicită ferm autorității legislative și autorității executive ca orice demers normativ referitor la activitatea autorității judecătorești să fie precedat de un dialog real și onest cu reprezentanții acesteia.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează faptul că imperativul asigurării independenței justiției nu este susceptibil de nicio derogare, iar garanțiile asociate acestui principiu trebuie să fie asumate și respectate și de către celelalte puteri în stat.

Este bine-cunoscut că atât salarizarea judecătorilor și procurorilor, cât și regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esențiale ale statutului acestora și garanții incontestabile ale principiului independenței justiției, în vederea asigurării unui act de justiție eficient și de calitate, în beneficiul cetățeanului.

În condițiile în care regimul de pensionare a judecătorilor și procurorilor a fost reformat substanțial începând cu anul 2024, repunerea în mod recurent în discuție a acestor aspecte, într-o manieră tendențioasă, este de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraților, care, în pofida unor condiții extrem de dificile, și-au îndeplinit și continuă să-și îndeplinească misiunea constituțională cu onestitate și profesionalism.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură judecătorii, procurorii și opinia publică de faptul că va continua să exercite toate atributele asociate rolului său constituțional într-un stat de drept.