Analiză. Salariile magistraților din România, printre cele mai mari din UE

justitie Sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Presa greacă scrie că Grecia se află la coada clasamentului țărilor europene în ceea ce privește salariile angajaţilor din justiție, potrivit datelor prezentate pentru dikastiko.gr de judecătorii Afroditi Sakellaropoulou și Panos Vastarouchas, membri ai Uniunii Judecătorilor şi Procurorilor, anunță Rador Radio România.

Conform raportului de evaluare al CEPEJ, Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției, cu privire la sistemele judiciare europene, Grecia se află pe locul „13 de la coadă în rândul țărilor europene în privinţa salariilor magistraţilor, cu un salariu mediu anual al unui judecător la începutul carierei în valoare de 31.710 euro. Sub Grecia, în ordine descrescătoare, se află Ucraina cu un salariu anual de 30.619 euro, Croația cu un salariu anual de 27.878 euro, Belarus cu 25.383 euro, Bosnia și Herțegovina cu 25.000 euro, Azerbaidjan cu 25.476 euro, Bulgaria cu 24.990 euro, Maroc cu 22.442 euro, Ungaria cu 21.856 euro, Albania cu  21.240 euro, Armenia cu 16.453 euro, Turcia cu 15.475 euro, Kazahstan cu 12.012 euro și, în final, Georgia cu un salariu anual de 11.928 euro”.

Sub România

Cei doi magistraţi au mai arătat că Grecia se află sub Lituania, Letonia, România, în condiţiile în care în aceste țări considerate mai „sărace”, salariul mediu anual al angajaţilor din justiţie în raport cu salariul mediu anual național este mai mare de 1,5 până la 6,8 ori”.

Ei au mai subliniat că salariul lunar al unui judecător grec de primă instanţă crește cu doar aproximativ 150 de euro, pe baza ultimelor măsuri guvernamentale preconizate „în timp ce creșterea anuală pentru personalul didactic şi de cercetare depășește un salariu lunar pe an, creșterea pentru funcționarii publici se ridică la 1.476 de euro pe an”, ceea ce înseamnă, conform calculelor celor doi magistraţi, că „judecătorii și procurorii greci sunt plătiți cu 13 până la 14 euro pe oră pentru un program de lucru de peste 48 de ore pe săptămână”.

Sursa foto: Pexels/ Sora Shimazaki

Comentarii

  1. La cat de Ciunga e Legea si cat de Corupt trebuie sa fii la Comanda**** … Se Justifica !

    Puneti-va in pielea lor : inveti o viata zeci de mii de pagini ca sa faci pe dos !

    Bine, Legea ar trebui Cuantificata cu ajutorul AI, dar aici vorbim de Legi din alte Galaxii.

    “Care-i unitatea minima de __fapta__ ? ” Sunt sigur ca AI-ul e sortit special pt. asa ceva !

  2. #CENZURA, in main 1 comm, in pagina 0. V-ati G4Mediatizat Bine … Mai ceva ca Petru Clej ! Marele Ofticat. (ce-ati mai sters comentarii in perioada aia…Foc Continuu!)

    • Aspectul cel mai important pe care l-ați omis in articol: magistrații români, și cei greci, spre deosebire de magistrații celorlalte țări, au interdicții și restricții privind obținerea altor venituri. Daca o sa verificați la nemți, chiar dacă au venituri ca magistrați de cateva mii de euro, grosul veniturilor lor sunt obținute din alte activități, pot oferi inclusiv consiliere juridică etc. Magistrații români, au astfel cele mai mici venituri din Europa, chiar și decat magistrații moldoveni. Nu comparați doar salariile, comparați VENITURILE, că una este să ai doar 2000 euro salariu ca magistrat, și alta să ai 2000 euro ca magistrat + 100000 euro ca mediator, avocat, ori etc. cum este cazul altor magistrați europeni

  3. Magistrații români sunt plătiți cu 20 de lei pe oră!!! O batjocură. Dacă mai scrieți articole cu “Analiză”, păi faceți analiză: arătați cat sunt veniturile anuale (verificați declarațiile de avere care sunt publice), apoi împărățiți acel venit la produsul dintre numarul de ore săptămânal (minim 70 ore, cunosc cazuri care stau regulat peste 100 ore la job, ca lucrează 7/7 zile pe săptămână) cu săptămânile anului si o să vedeți ca salariul ăla de 20000 euro anual, împărțit la vreo 3400 ore anual lucrate dă in jur de 20 de lei. Și acest venit este bătut in cuie, că magistrații români nu pot avea alte venituri decât salariul, spre deosebire de ceilalți magistrați din majoritatea țărilor europene, care pe lângă salariul de zeci de mii de euro, au sute de mii de euro din exercitarea altor activități care le sunt premise. De asta pare ca sunt comparabile salariile magistraților români cu ale unor magistrați din vestul Europei, că ăia mai au compensații suplimentare și din alte surse, mult mai mari decât salariul.

  4. Să vă fie rușine pentru titlul articolului. Referința e la salariul magistratului comparat cu salariul mediu, dar titlul sugerează o comparație a salariului magistratului român cu salariul magistraților europeni.
    Păi, dragi redactori de știri senzaționale, vă rog să observqți că ați trecut la venitul anual al unui jude din Grecia peste 30000 euro. Un jude obișnuit din Romania nu ia nici 25000 de euro pe an. Ia mai puțin decât un jude din Ucraina (!!!).
    Spor la scris articole denigratoare la normă.

  5. Bre, un magistrat proaspat intrat are salariu 9000 ron net. Pentru cata munca este, pare infim. Insa media, reușește sa minta populatia cum ca magistratii ar avea salarii imense. Cand se refera la salariu minim, se refera la net, vai, romanii au 1500 ron salariu iar apoi cand vb de magistrati, baga suma mare (brutul) si vai, au magistratii 15000 ron salariu, de 10 ori cat un om normal. Vrajeala ieftina de buftea iar populatia pune botul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *