Un român cu venit mediu ar trebui să muncească timp de 33,8 zile pentru a-și permite un iPhone 13 Pro, presupunând că își cheltuiește toți banii câștigați, arată o analiză Picodi.com. Un elvețian poate câștiga bani pentru cel mai nou iPhone cel mai repede – în doar 4,4 zile.
Echipa Picodi.com a juxtapus prețurile iPhone 13 Pro (128 GB) și salariile medii din diverse țări pentru a determina câte zile trebuie să lucreze în medie oamenii pentru a-și permite cel mai recent model Apple.
În România, prețul oficial al iPhone 13 Pro (128 GB) va fi de 5 699 de lei. La fel ca în anul precedent, cumpărătorii nu vor găsi în cutie nici încărcător și nici căști. Singura excepție este Franța, unde legea obligă compania Apple să includă căști.
Potrivit celor mai recente date INS, salariul mediu în România este de 5 780 de lei gros (3 545 de lei net). Asta înseamnă că un român cu venit mediu ar trebui să muncească timp de 33,8 zile pentru a-și permite un iPhone 13 Pro (presupunând că își cheltuiește toți banii câștigați). Comparativ cu index-ul iPhone al anului trecut, rezultatele României s-au îmbunătățit cu 4 zile.
Index-ul iPhone în anii precedenți:
- 2018 – 41,7 zile
- 2019 – 36,4 zile
- 2020 – 37,8 zile
- 2021 – 33,8 zile
Un elvețian poate câștiga bani pentru cel mai nou iPhone cel mai repede – în doar 4,4 zile. Un american de rând își poate permite cel mai nou gadget Apple după ce muncește timp de 5,9 zile, și un australian – după 6,4 zile.
Dintre țările luate în considerare, cel mai prost rezultat a fost observat în Turcia, unde iPhone-ul valorează 92,5 zile lucrătoare. Al doilea și al treilea cel mai prost rezultat aparțin Filipinelor și Braziliei – 90,2 și, respectiv, 79,2 zile.
Cum s-a obținut index-ul:
Index-ul iPhone este un raport anual între prețul iPhone și salariul mediu realizat de Picodi.com din cu 2018.
Index-ul iPhone 2021 a fost calculat pe baza prețurilor iPhone 13 Pro (128 GB) anunțate public pe site-urile locale ale Apple sau ale vânzătorilor autorizați. Salariile medii provin din paginile oficiale ale ministerului sau ale biroului de statistică din țările respective și sunt actualizate cu prețurile iPhone publicate în fiecare țară. Salariile nete au fost obținute cu ajutorul calculatoarelor de salarii locale. Salariile lunare au fost împărțite la 21 – numărul mediu de zile lucrătoare într-o lună. În țările în care birourile de statistică folosesc salarii săptămânale, am împărțit salariul la 5.