Giganții tehnologici americani Meta, X și LinkedIn, au depus un apel împotriva unei cereri fără precedent privind TVA-ul din partea Italiei, care ar putea influența politica fiscală în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, au spus patru surse care cunosc această situație, potrivit Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Este pentru prima dată când Italia nu a reușit să ajungă la un acord de soluționare după ce a inițiat cazuri fiscale împotriva companiilor de tehnologie, ceea ce a dus la lansarea unui proces fiscal complet.
Potrivit surselor, acest lucru s-a întâmplat deoarece cazul a depășit stabilirea unei sume de soluționare și a urmărit să stabilească o abordare mai largă, axată pe modul în care rețelele sociale oferă acces la serviciile lor.
Autoritățile fiscale italiene susțin că înregistrările gratuite ale utilizatorilor pe platformele X, LinkedIn și Meta ar trebui considerate tranzacții impozabile, deoarece implică schimbul unui cont de membru în schimbul datelor personale ale utilizatorului.
Problema este deosebit de sensibilă având în vedere tensiunile comerciale mai ample dintre UE și administrația președintelui american Donald Trump.
Italia solicită 887,6 milioane de euro de la Meta, 12,5 milioane de euro de la X și aproximativ 140 de milioane de euro de la LinkedIn.
Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, rețeaua socială X a lui Elon Musk și LinkedIn, deținută de Microsoft, au depus apelurile la un tribunal fiscal de primă instanță după jumătatea lunii iulie, când a expirat termenul pentru a răspunde unei notificări de evaluare fiscală emise de Agenția Fiscală din Italia în luna martie.
Potrivit mai multor experți consultați de Reuters, abordarea italiană ar putea afecta aproape toate companiile, precum companii aeriene, supermarketuri și editori, care condiționează accesul gratuit la serviciile de pe site-urile lor de acceptarea cookie-urilor de profilare de către utilizatori.
Aceasta ar putea fi extinsă în cele din urmă în întreaga UE, unde TVA-ul este un impozit armonizat.
„Am cooperat pe deplin cu autoritățile în ceea ce privește obligațiile noastre conform legislației UE și locale. Compania nu este de acord cu ideea că furnizarea de acces la platforme online pentru utilizatori ar trebui să fie supusă TVA-ului”, potrivit reprezentanților Meta.
LinkedIn a spus că „nu are nimic de comunicat în acest moment”. X nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Roma ar putea cere un aviz consultativ de la UE
Nu este sigur dacă va avea loc un proces complet pe această temă, care implică trei niveluri de judecată și durează în medie 10 ani. În urma discuțiilor cu cele trei companii, Italia se pregătește ca pas următor să solicite un aviz consultativ de la Comisia Europeană, au spus sursele.
Agenția Fiscală Italiană va trebui să pregătească întrebări specifice, pe care Ministerul Economiei le va trimite apoi Comitetului pentru TVA al Comisiei Europene, care se reunește de două ori pe an.
Roma intenționează să trimită întrebările pentru reuniunea programată pentru începutul lunii noiembrie, pentru a primi observațiile UE în timp pentru următoarea reuniune din primăvara anului 2026. Ministerul Economiei din Italia și Agenția Fiscală au refuzat să comenteze.
Comitetul pentru TVA al Comisiei UE este un grup consultativ independent. Deși evaluarea sa nu va fi obligatorie, un „Nu” ar putea determina Italia să oprească cazul și, în cele din urmă, să renunțe la ancheta penală a procurorilor italieni, potrivit surselor. Disputa este una dintre mai multe între europeni și marile companii tech americane.
Pe 11 iulie, Reuters a raportat în exclusivitate că Meta nu va mai modifica modelul său „plătește sau consimți” în ciuda riscului de amenzi din partea UE.
Potrivit unui raport al Financial Times din 17 iulie, Comisia Europeană a suspendat una dintre anchetele sale privind platforma X a lui Musk pentru încălcarea regulilor de transparență digitală, în timp ce caută să încheie discuțiile comerciale cu SUA.