Societatea Națională a Sării Salrom anunță prelungește licența de concesiune pentru o exploatare de grafit din zona Ungurelașu – Polovragi, un proiect strategic de importanță europeană în domeniul bateriilor, pentru care compania cere fonduri europene de aproape 200 milioane de euro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Grafitul este o materie primă esenţială pentru fabricarea bateriilor, una dintre cele mai dinamice industrii din lume la această oră.
„Prelungirea Licenței de exploatare a șisturilor grafitoase va permite Salrom dezvoltarea oportunităților de afaceri legate de valorificarea maximă a potențialului economic oferit de către această substanță minerală utilă, având în vedere că Salrom are un proiect aprobat, inclus în lista celor 47 de proiecte declarate de nivel strategic de către Comisia Europeană privitoarea la exploatarea și valorificarea materiilor prime critice”, transmite compania.
Proiectul implică extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii, incluzând dezvoltarea de infrastructură necesară pentru extracție, precum și instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate esențial pentru producția de baterii, în special pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei. Suma solicitată este de 198.306.135 euro.
Salrom va intra, astfel, pe lista marilor producători europeni de materii prime critice, pe o piață aflată într-o continuă expansiune și cu un potențial deosebit de dezvoltare.
Trei proiecte românești pentru resurse critice
Comisia Europeană a adoptat, pentru prima dată, o listă de 47 de proiecte strategice pentru a stimula capacitățile interne de materii prime strategice, care, la rândul lor, ar urma să consolideze lanțul valoric european al materiilor prime și vor diversifica sursele de aprovizionare. Acestea vor fi amplasate în 13 state.
România figurează pe listă cu trei proiecte, care aparțin următoarelor firme: Euro Sun Mining – cupru (proprietarul proiectului minier de la Rovina), Societatea Națională a Sării – grafit și Verde Magnesium (magneziu), România fiind singura țară în care se va exploata această din urmă resursă.