Noul ministru al Economiei Radu Miruță anunță că schema de susținere pentru producătorii de materiale de construcții ConstructPlus se anulează, iar banii se pierd, din cauza neregulilor, fiind trimisă inclusiv procurorilor pentru investigații.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„A fost un program, anul trecut, care avea legătură cu producătorii de materiale de construcții, ConstructPlus. A fost un eșec modul în care a fost administrat. Înțeleg că s-a trimis și către Parchet, pentru a se cerceta. Niște bani care probabil se vor piede. Sunt 3 milioane de euro alocați pentru a-i susține pe cei care sunt în fabricile producătoare de materiale de construcții. Schema în sine prin care s-a administrat depunerea dosarelor, selecția, mecanismul ăsta, a fost una sulfuroasă. S-a anulat tot, fiind atât de toxică, și se pierd banii, pentru că sunt în bugetul pe anul ăsta”, a spus Miruță, într-un interviu acordat recent Agerpres.
Construct Plus este un program de sprijin guvernamental prin care producătorii de materiale de construcții ar fi trebuit să primească ajutoare totale de 149 milioane de euro de la bugetul de stat. Programul a fost lansat în anul 2024 de Ministerul Economiei, în mandatul de ministru pe care l-a avut Ștefan Radu Oprea (PSD) în Guvernul Ciolacu, care acum este secretar general al Guvernului Bolojan.
Înscrierile s-au încheiat în luna mai a anului trecut, dar evaluările dosarelor depuse până la termenul limită nu au fost încheiate nici măcar în acest an, fiind un program guvernamental blocat, după cum scria Economedia AICI.
Un număr de 90 de companii producătoare de materiale de construcții au depus proiecte în valoare totală de 2,47 miliarde de euro, din care 1,24 miliarde de euro reprezintă valoarea totală a ajutoarelor de stat solicitate. Primele pe lista de punctaje sunt companii precum Holcim România SA, Knauf Gips, Symmetrica, Casa Noastră, Cemacon, Abaco SPR, Lasserberger, X-Concrete, Energy Connect Resources, Elis Pavaje.
Vezi și: