Piața auto din România a înregistrat în iunie una dintre cele mai drastice scăderi din Europa, cu o prăbușire de 50% a înmatriculărilor de autoturisme noi față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de JATO Dynamics. România devine astfel exemplul extrem al unei tendințe mai largi în Europa, unde piața auto a intrat pe scădere în iunie, cu un recul de 4,4% la nivel continental.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În primele șase luni ale anului 2025, înmatriculările de mașini noi în Europa au totalizat 6,84 milioane de unități, în ușoară scădere (-0,3%) față de aceeași perioadă din 2024. Potrivit analiștilor JATO, scăderea este cauzată de prețurile ridicate, de incertitudinile geopolitice și economice și de efectele post-pandemice asupra cererii.

România – printre codașele tranziției către electrificare

În timp ce alte piețe din Europa accelerează tranziția către automobile electrice, România se află în continuare în coada clasamentului european în ceea ce privește cota de piață a mașinilor electrice (BEV). Țara noastră, alături de Croația, Slovacia, Polonia și Italia, are cea mai mică pondere a vehiculelor electrice în totalul înmatriculărilor auto din UE.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

La polul opus, țările nordice și vest-europene au continuat să crească puternic în acest segment: Danemarca a avut cea mai mare creștere a cotei de piață BEV (+19 puncte procentuale), urmată de Norvegia, Belgia, Finlanda și Austria.

Ascensiunea mărcilor chinezești continuă

Pe fondul declinului general al pieței europene, mărcile auto chinezești au reușit să câștige teren semnificativ. În iunie, acestea au depășit vânzările Mercedes la nivel european și, în prima jumătate a anului, au atins o cotă record de 5,1% din piață, depășind Ford (3,8%) și apropiindu-se de Mercedes (5,2%).

Printre cei mai mari contribuitori la această creștere se numără BYD, Omoda, Jaecoo, Leapmotor și Xpeng, cu creșteri spectaculoase ale vânzărilor. Doar BYD a înregistrat în H1 2025 peste 70.500 de unități, o creștere anuală de 311%, iar în iunie a depășit branduri consacrate precum Suzuki, Mini sau Jeep.

Tesla și Stellantis pierd teren

În schimb, marii jucători tradiționali au pierdut cotă de piață. Stellantis a suferit cea mai mare scădere a înmatriculărilor din Europa în prima jumătate a anului (-8,6%), iar Tesla a fost detronată de grupul chinez SAIC (MG), pierzând peste 33% din vânzări față de anul trecut.

În ciuda acestui context, modelele produse de Renault Group, inclusiv Dacia Sandero, au rămas în topul preferințelor europene – Sandero fiind cel mai vândut model din Europa în H1 2025.

Top 10 Europe H1 2025

Vezi și:

Dacia, lovită de amânarea programului Rabla: Vânzările Sandero au scăzut semnificativ în prima jumătate din 2025 / Frank Marotte: A avut un impact negativ