Președintele Nicușor Dan a promulgat primul pachet fiscal pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, a anunțat acesta. Astfel, măsurile intră în vigoare. Al doilea pachet ar urma să vină la început de august. Declarațiile au fost făcute după summitul industriașilor de la Salzburg, președintele aflându-se în acest final de săptămână în vizită oficială în Austria.
Principalele declarații ale lui Nicușor Dan:
- Relația cu Austria, în context Schengen, nu a fost cea mai caldă. Acum, că lucrurile acestea au trecut, e important să mergem mai departe, să întărim cooperarea, în zona economică, există oportunități.
- Despre situația economică din țară: Trebuie să transmitem mesaj de calm față de partenerii noștri. Am avut o evaluare de la Standard & Poor’s care a confirmat nivelul la care noi ne aflăm. Piețele au apreciat voința statului român de a reduce deficitul și direcția pe care o are.
- Despre amânarea celui de-al doilea pachet fiscal-bugetar: Tocmai ce am semnat primul pachet, tehnic este consistent. La început de august o să avem o asumare a Guvernului în Parlament (pe al doilea pachet).
- Despre disensiunile din coaliție: După ani în care România a cheltuit mai mult decât își permitea, atunci când iei măsuri care reduc cheltuielile e dificil contactul dintre politicieni și populație și de asta apar și tensiuni în coaliție. E remarcabil că partidele pro-occidentale și-au asumat asta. Cel mai simplu era să stea în opoziție.
- Despre ținta de deficit: Pachetul doi trebuia să fie la sfârșit de iulie, va fi la început de august, nu sunt chestiuni care să fie dramatice, să ne păstrăm optimismul că mergem în direcția potrivită fiscal.
- Despre situația lui Dragoș Anastasiu, care ar fi recunoscut în instanță că ar fi dat mită timp de 8 ani fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, ca „formă de protecție” pentru una dintre firmele sale: “Nu am această informație””. “Lăsați-mă să mă informez”
- Despre grupuri de lucru: Da, ele trebuie să existe. Am spus asta de multe ori în campania electorală. Din păcate, statul român a intrat într-o rutină administrativă şi atunci trebuie să aducem expertiză din afară, pentru eficientizare de procese, pentru optimizare de procese, pentru soluţii”.
Vezi și:
Măsurile din primul pachet fiscal
Stabilirea a două cote de TVA. Cea generală crește de la 19% la 21% și va exista și o cotă redusă de 11% pentru câteva categorii, precum: medicamente, alimente, animale și păsări vii din specii domestice, alimentarea cu apă şi canalizarea, livrarea apei pentru irigaţii în agricultură, livrarea de îngrăşăminte şi pesticide, prestări de servicii în producţia agricolă, livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente, grădini zoologice şi botanice, livrarea de lemn de foc, livrarea de energie termică în sezonul rece, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, cazarea în cadrul sectorului hotelier, serviciile de restaurant şi de catering.
Se introduce plata contribuției la sănătate (CASS) de 10% pentru suma din pensie care depășește pragul de 3.000 de lei. Se elimină și din categoriile de persoane exceptate de la plată și se introduce pentru acestea o contribuție de 2.430 de lei pentru asigurare voluntară. Printre persoanele vizate sunt coasigurații, soț/soție/părinte care nu realizează venituri.
Cresc accizele pentru alcool și băuturi alcoolice, băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat peste un anumit prag, la benzină și motorină.
Impozitul pe veniturile din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei crește de la 3% la 4%, iar pentru sumele peste acest prag impozitul este mai mare. Impozitul pentru operatori se majorează de la 21% la 30% și crește taxa pe aparat.