Timișoara nu poate lua credit din Trezorerie pentru a finanța cheltuielile curente cu căldura, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu, deoarece sumele din Trezorerie pot fi folosite doar pentru investiții, prevede legea.
Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat vineri că se află la București pentru a discuta acordarea de sprijin financiar pentru Timișoara și celelalte orașe cu termoficări publice. Una din opțiunile discutate este un credit din Trezorerie.
„Am avut o discuție cu Ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu, cu care am explorat posibilitatea acordării de urgență a unui credit din trezorerie. Echipele Primăriei lucrează acum cu cele ale Ministerului de Finanțe pentru concretizarea acestei variante”, a declarat Dominic Fritz.
Și premierul Florin Cîțu a anunțat vineri, că, împreună cu ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a oferit Primăriei Timişoara o soluţie pentru a rezolva situaţia furnizării apei calde şi căldurii, fiind vorba despre contractarea unui împrumut din Trezorerie.
„Am găsit o soluţie, care era deja pe masă, e ordonanţa pe care am dat-o anul acesta pentru a se putea împrumuta din Trezorerie. Am oferit o soluţie Primăriei Timişoara, sper ca în următoarele două zile să aibă resursele necesare pentru a putea avea gaz şi căldură în Timişoara. Resursele sunt acolo, la Ministerul Finanţelor, doar am avut discuţia cu el pentru a-i arăta cum să acceseze aceşti bani”, a declarat, vineri, Florin Cîţu, care a precizat că ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a avut o discuţie în acest sens cu primarul Dominic Fritz.
„Sper să acceseze acest credit cât mai repede. Avea posibilitatea, poate nu ştia”, a explicat premierul interimar.
Potrivit acestuia, în Trezorerie sunt în prezent peste o sută de milioane de lei, bani care pot fi folosiţi de Timişoara, ulterior, dacă va fi necesar, căutându-se şi alte soluţii.
Banii din Trezorerie, doar pentru investiții
Cu toate acestea, legislația despre care vorbește premierul Florin Cîțu arată că banii din Trezorerie nu pot fi folosiți pentru a finanța cheltuielile curente, ci doar investițiile.
Mai precis, Ordonanța de urgență 83/2021 din iulie privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului arată că primăriile pot solicita contractarea de împrumuturi pentru următoarele:
a) asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor
b) asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din programele naționale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor
c) asigurarea finanțării investițiilor publice locale.
Și primarul Dominic Fritz atrăgea atenția joi că legea nu permite un credit din Trezorerie pentru cheltuieli de funcționare. „Pentru asta trebuie ori schimbată Legea finanțelor publice ori o ordonanță de urgență, care poate fi dată doar de un guvern plin”, spunea Fritz, atunci.
De altfel, primarii de la 25 de localități din România au trimis încă din 22 octombrie o solicitare către ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, prin care cer, printre altele, crearea unui cadru legal astfel încât să se poată împrumuta prin Trezorerie, după cum scrie tion.ro.
„Crearea cadrului legal pentru ca UAT-urile care au sistem centralizat de furnizare a energiei termice către populație să se poată împrumuta din Trezoreria Statului, pentru finanțarea cheltuielilor curente pentru asigurarea funcționării acestui serviciu, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare”, este una dintre solicitările celor 25 de primării cu sisteme centralizate de termoficare, printre care și Timișoara, Iași, Brașov, Cluj, Arad sau Craiova ori Drobeta Turnu Severin.
Problemele cu căldura la Timișoara au apărut în această săptămână, după ce furnizorul E.ON a oprit gazul pentru compania de termoficare Colterm, din cauza datoriilor de 76 de milioane de lei.
Miercuri, primarul Dominic Fritz a anunțat că a găsit alt furnizor, OMV Petrom, care ulterior a refuzat să semneze contractul.
În cele din urmă, Colterm a încheiat un contract cu Tinmar Energy, care urma să livreze gaze până luni. Între timp, contractul a fost prelungit, iar Timișoara va avea căldură și apă caldă până la finalul săptămânii viitoare, joi-vineri.