Românii cheltuie mai mult din salariu pe mese la restaurant decât vecinii din Budapesta sau Sofia, arată un studiu global realizat de Chef’s Pencil, o revistă internațională dedicată gastronomiei, lansată în 2009, care publică periodic articole despre tendințele și noutățile din industria alimentară.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Studiul global clasifică 177 de orașe din întreaga lume în funcție de accesibilitatea ieșirilor la restaurant raportat la salariile locale.
Raportul, bazat pe datele de cost al vieții și salarii din Numbeo, scoate la iveală diferențe majore privind cât de accesibil este, de fapt, să ieși la masă în Europa și nu numai.
Rezultate pentru România
Cluj-Napoca (Locul 115, 2,2%) – Ieșitul la restaurant în Cluj raportat la salariile locale este comparabil cu Porto (Portugalia) și Debrecen (Ungaria), fiind unul dintre orașele mai accesibile din România raportat la venituri, dar totuși mai scump decât majoritatea orașelor europene.
București (Locul 128, 2,5%) – Ieșitul la restaurant raportat la salariile locale este mai accesibil decât în Istanbul sau Atena, dar mai puțin decât în majoritatea capitalelor din regiune precum Budapesta, Sofia, Varșovia, Zagreb sau Praga.
Brașov (Locul 141, 2,7%) – Printre cele mai puțin accesibile orașe din Europa, deși stă puțin mai bine decât Atena, Dubrovnik sau Salonic.
Băuturi:
Cafea: Brașov ocupă cea mai slabă poziție din România, locuitorii cheltuind peste 10% din salariul lunar pe un cappuccino zilnic, comparativ cu 6,9% în București și 7,7% în Cluj.
Bere: O veste mai bună—berea este relativ mai accesibilă, costurile variind de la 2,4% din salariu în București până la 3,1% în Brașov.