NASA va încerca să devieze traiectoria unui asteroid, în prima sa misiune de testare a „Apărării planetare”

Misiunea DART NASA

În mai puțin de un an, o navetă a NASA se va ciocni cu un asteroid, cu scopul de a-i devia traiectoria. Calificată drept „apărare planetară”, această misiune ar urma să permită umanității să fie pregătită în cazul amenințării unui astfel de impact, în viitor, potrivit boursorama.com.

Scenariul poate duce cu gândul la filmul “Armageddon”, în care Bruce Willis și Ben Affleck salvează planeta de un enorm asteroid. Dar acum este vorba de un experiment real. Deși niciun asteroid de dimensiuni mari nu se află în prezent pe o traiectorie de coliziune, NASA încearcă să se pregătească pentru o astfel de eventualitate.

“Nu dorim să ne aflăm în situația în care un asteroid se îndreaptă spre Terra și ar trebui să testăm această tehnică” pentru prima oară, a explicat joi, într-o conferință de presă, Lindley Johnson, de la departamentul Apărare planetară al NASA.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Misiunea, denumită DART (săgeată în engleză și acronimul de la Double Asteroid Redirection Test), va decola din California, la bordul unei rachete Falcon 9 a SpaceX, în 23 noiembrie, la ora locală 22,20.

Zece luni mai târziu, naveta va lovi ținta sa, situată atunci la 11 milioane de kilometri de Pământ, în cel mai apropiat punct față de Terra.

Este vorba de un asteroid de dimensiuni mari, Didymos, cu un diametru de 780 de metri, de două ori mai înalt decât Turnul Eiffel, și de o lună care orbitează în jurul lui, Dimorphos, cu 160 metri diametru. Pe această lună își va termina cursa naveta, cu o viteză de 24.000 km/h.

Impactul “nu va distruge asteroidul, îi va da doar o mică lovitură”, a explicat Nancy Chabot, de la laboratorul de fizică aplicată al unversității Johns Hopkins, care conduce misiunea în parteneriat cu NASA.

Astfel, orbita micului asteroid va fi redusă cu “circa 1%”.

În prezent, Dimorphos efectuează o rotație în jurul lui Didymos în 11 ore și 55 de minute.

Estimările arată că noua rotație, după impact, va dura circa 11 ore și 45 de minute. Efectul depinde însă de numeroși factori, precum unghiul de impact, aspectul suprafeței asteroidului, compoziția și masa sa, în prezent necunoscute.

În acest fel, “dacă într-o zi un asteroid este descoperit pe o traiectorie de coliziune cu Terra (…) vom avea o idee despre forța de care vom avea nevoie pentru ca acest asteroid să rateze Terra”, a explicat Andy Cheng, de la Universitatea Johns Hopkins.

Orbita lui Didymos în jurul Soarelui va fi și ea ușor modificată, din cauza relației gravitaționale cu luna sa, a adăugat Cheng. Dar această schimbare va fi “prea mică pentru a fi măsurată. Deci este un experiment sigur”.

Un mic satelit va face și el călătoria spre asteroid. urmând a fi eliberat cu zece zile înainte de impact. La trei minute după coliziune, va survola Dimorphos pentru a observa efectele șocului.

Costul total al misunii este de 330 milioane dolari.

Până în prezent, au fost identificați circa 27.000 de asteroizi în apropiere de Terra. Asteroidul Bennu, cu un diametru de 500 de metri, este cel care prezintă cel mai mare risc pentru Pământ, potrivit NASA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: