Producătorul de software UiPath, primul unicorn românesc, a depus vineri documentaţia necesară pentru o ofertă publică iniţială (IPO) la Bursa de la New York, sub simbolul “PATH”, pentru a obţine un miliard de dolari, transmit MarketWatch şi Reuters, citate de Agerpres. În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.
Un grup de 22 de bănci, conduse de Morgan Stanley şi JP Morgan, subscriu tranzacţia. Câştigurile obţinute în urma listării vor fi folosite în scopuri corporative, care ar putea include achiziţii, a informat start-up-ul cu sediul în New York. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.
La cea mai recentă rundă de finanţare, din 1 februarie, producătorul de software a fost evaluat la 35 de miliarde de dolari. Finanţarea a fost condusă de actualii investitori Alkeon Capital şi Coatue, iar la operaţiune au luat parte şi Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global şi fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates Inc.
Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. Compania a avut în 2019 venituri de 360 milioane dolari, după ce a ajutat unele dintre cele mai mari companii americane să îşi automatizeze procesele de rutină.
În prezent, UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dines, declara recent că clienţii UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.