SUA amenință Rusia cu sancțiuni economice cu “impact ridicat” în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei

Kremlin pixabay.com

Secretarul american de stat Antony Blinken a afirmat miercuri că deține “dovezi” că Moscova ia în considerare o invadare a Ucrainei și a avertizat Rusia cu sancțiuni economice dureroase dacă trece la fapte, potrivit agenției AFP, citată de publicația boursorama.com.

La capătul unei reuniuni NATO la Riga, Blinken a acuzat Moscova că reunește “zeci de mii (de soldați) suplimentari” în apropierea graniței cu Ucraina. Blinken se va întâlni joi cu omologul său rus Serghei Lavrov în Suedia.

“Suntem profund preocupați de dovezile că Rusia are planuri pentru acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri (care) includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei în interior precum și operațiuni militare la scară mare”, a spus Blinken.

“Nu știm dacă președintele Putin a luat decizia unei invazii. Știm că își construiește capacitatea de a o face rapid, dacă va lua această decizie”, a continuat Blinken.

“Am spus clar Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am abținut să le folosim în trecut”, a avertizat Blinken.

Aliații occidentali ai Kievului au avertizat încă de luna trecută asupra întăririi trupelor rusești la granița cu Ucraina și a unei eventuale invazii.

Moscova care a ocupat Crimeea în 2014, neagă pregătirea unui atac și acuză în schimb întătirea prezenței NATO în apropierea granițelor sale.

Miercuri, Rusia a ripostat acuzând Ucraina că masează zeci de mii de soldați în estul țării.

Vladimir Putin a cerut negocieri cu NATO în vederea obținerii de “garanții juridice” împotriva extinderii NATO spre est și a amplasării de sisteme de armament “care ne amenință în proximitatea imediată a teritoriului rusesc”.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *