Florin Cîțu anunță că nu susține suprataxarea cu 1% a companiilor mari: Nu se justifică o astfel de taxă. În pandemie, bugetul a fost susținut de aceste companii

Florin Citu, Palatul Victoria Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Fostul premier și președintele PNL Florin Cîțu a declarat, marți, că a spus în ședința de coaliție de luni că nu susține suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri.

Fostul premier, care a fost și ministru al Finanțelor în Guvernul Orban, a declarat că nu se justifică o astfel de taxă și a amintit că în timpul lockdown-ului cauzat de pandemia COVID-19 aceste mari companii sunt cele care au susținut bugetul.

Fostul premier a mai declarat că nu înțelege de ce a fost nevoie de o nouă formă de certificat verde și că o astfel de schimbare va îngreuna campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cîțu a mai spus că nu s-a discutat nimic despre o eventuală creștere a salariilor medicilor, dar că în PNRR este prinsă o reformă a salarizării care face legătura între performanță și venit.

Președintele PNL a mai spus că nu există încă o variantă de buget, iar despre reducerea TVA la 5% pentru gigacalorie pe perioada iernii, Cîțu a spus că trebuie urmărit dacă această scădere poate fi susținută de buget.

Principalele declarații: 

  • Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție.
  • Câte companii ar fi vizate, ce bani ar aduce: Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit.
  • De unde vor fi luați banii de măriri pentru alocații? Încă nu avem o variantă a bugetului, v-am spus că ceea ce noi am discutat în programul de guvernare reprezintă cam 13 miliarde lei suplimentari. Vom vedea care este varianta de buget.
  • Astăzi va fi varianta de buget? Ministrul nu a prezentat o variantă de buget ieri, o așteptăm. Nu există niciun fel de poziție antagonice, mi-am asumat reducerea deficitului bugetar, este o strategie pe care am discutat-o cu partenerii, a fost acceptată și premiată de agenția de rating prin creșterea de la negativ la stabil.
  • Veniturile la buget sunt mai mari cu 20 milioane de lei față de începutul anului și cu 50 milioane față de anul trecut. Sunt surse suplimentare de venit.
  • Un nou certificat verde, asumat de Parlament. Am cerut să vedem celălalt proiect, înțeleg că au fost discuții cu premierul, premierul ar fi de acord cu acest nou proiect, eu nu l-am văzut. Nici eu nu știu de ce o altă formă de certificat. Orice alt proiect în acest moment cred că va întârzia campania de vaccinare. Dar să sperăm că este un proiect foarte bun, care va trece foarte repede.
  • Deplasarea parlamentarilor în Dubai: Cred că au fost invitați, au avut toate avizele respectate, nu văd o problemă.
  • Reducerea TVA la 5% la gigacalorie. Da, este o discuție pentru o reducere temporară, am sugerat o discuție cu Comisia Europeană, să vedem dacă măsura este ok și poate fi susținută de buget pentru că înseamnă o reducere la buget, orice reducere trebuie vorbită cu Comisia Europeană. Două sau trei luni? Inițial au fost două luni.
  • Salariile medicilor ar trebui să crească? Nu s-a discutat ieri de nicio creștere de salarii, există o reformă a salarizării în PNRR care va face legătura între performanță și venit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: