Accesul cetăţenilor români la semnătura electronică şi la informaţii digitale va fi mult mai accesibil odată cu implementarea proiectului “Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE” (SITUE), care va duce şi la o scădere simţitoare a preţului semnăturii electronice, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, citat de Agerpres.
“După un proces anevoios, de circa doi ani, în care implementarea proiectului Sistemului de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE a fost tergiversată de contestaţii în instanţă tendenţioase am ajuns să semnăm acest proiect, care va avea o perioadă de derulare de opt luni şi a cărui valoare este de două milioane de euro. Obiectivul principal al acestui proiect este interconectarea nodului eIDAS al României cu celelalte 27 de noduri eIDAS ale statelor membre UE. Odată cu implementarea acestui proiect, cetăţenii români vor beneficia de serviciile de care beneficiază azi ceilalţi cetăţeni ai UE, mai exact semnătura electronică emisă în România va fi valabilă în toate statele membre ale UE, iar cartea electronică de identitate românească va fi valabilă în toate celelalte 27 de state membre şi viceversa, ceea ce înseamnă că accesul cetăţenilor români la semnătura electronică şi la informaţii digitale va fi facilitat şi mult mai accesibil decât în momentul de faţă. Am toată convingerea că, odată cu implementarea acestui proiect, preţul semnăturii electronice va scădea simţitor în România şi românii vor putea procura această semnătură electronică în masă”, a spus Oprea, la o conferinţă de presă referitoare la semnarea contractului de implementare a proiectului SITUE.
Proiectul va fi implementat cu Telekom România, care a câştigat implementarea SITUE în urma “unei licitaţii de lungă durată”.