Fondurile europene au devenit o sursă stabilă și accesată în ultimii ani de cei care vor să înființeze o afacere, dar nu au întreaga sumă necesară. Am discutat cu Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, despre principale direcții de investiții în 2022, domeniile de activitate și suma de care antreprenorii au nevoie pentru a pune bazele unui business.
O afacere poate fi pornită cu minimum 10.000-20.000 euro, în ceea ce privește business-urile de axe mici, de până la 50.000 euro sau o investiție inițială de 50.000 euro pentru axe mai mari, de 200.000 euro, și de până la 300-500.000 euro pentru proiecte ce depășesc un milion euro, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, într-un interviu acordat Economedia.
Viitorul antreprenor sau investitor care va accesa fonduri nerambursabile ar trebui să aibă o societate cu cel puțin un salariat, asta deoarece oricât de automatizate ar fi procesele sau unitatea de producție, tot este necesar ca cineva să se ocupe de zona operațională.
„În 2022 se vor deschide mai multe axe de finanțare atât pentru investiții în active corporale. Credem că și schemele actuale, așa cum este cazul HG 807/2014, vor finanța într-un procent mai mare companiile mici și mijlocii – cu sprijin de până la 70%, astfel că așteptăm în acest sens o ordonanță de urgență care să modifice intensitățile din 2022”, precizează Roxana Mircea.
Antreprenorii trebuie să fie la curent cu calendarul de lansare al sesiunilor și cu condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească pentru a primi fonduri de la UE. Consultanții REI Finance Advisors le recomandă antreprenorilor să realizeze o strategie pe următorii 3-5 ani și să decidă ce investiții le sunt necesare.
De asemenea, aceasta le sugerează celor care vor să devină antreprenori să își aleagă cu grijă un consultant/arhitect cu experiență dovedită pe fonduri, care îl va ajuta mai ușor să acceseze această formă de finanțare.
În 2022 direcțiile de finanțare vor viza județele mai sărace din România
Dacă în ultimii ani focusul a fost pe deschiderea de afaceri în zonele populate și mai bogate ale țării, în 2022 și în anii următori principalele direcții de finanțare vor viza județele mai sărace ale țării.
Astfel, județele Călărași și Ialomița, de exemplu, vor beneficia de anul viitor de un sprijin nerambursabil pentru investiții de circa 70%, de la 50% cât au avut în 2021, prin intermediul Schemei de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014.
În plus, companiile mici și mijlocii, cu maximum 249 angajați, vor beneficia de mai multe linii de finanțare pe fonduri europene și cu o intensitate nerambursabilă de aproximativ 70%.
Top 5 afaceri cu fonduri europene pentru 2022
Agricultura, construcțiile și producția de materiale de construcții, domeniul IT și cel al reciclării sunt printre principalele direcții pe care consultanții le recomandă antreprenorilor care vor să deschidă business-uri în 2022.
„Agricultura ecologică ar fi un sector de mare perspectivă la nivel european, cu condiția să fie derulată de tineri de maximum 40 ani. Vedem în continuare sectorul de producție, domeniul medical sau IT printre principale direcții de investiții și în 2022”, precizează Roxana Mircea.
Agricultura, cu precădere ramurile legumiculturii, pomiculturii sau cea de creștere a animalelor beneficiază de un real sprijin nerambursabil în perioada de tranziție dintre cele două perioade de finanțare, iar antreprenorii pot înființa, în orice loc de pe teritoriul țării, sere de legume, de fructe sau ferme de animale.
Antreprenorii cu experiență sau la început de drum în construcții pot beneficia de sprijin nerambursabil de până la 37,5 milioane euro pentru înființarea unor afaceri specializate în lucrări de construcții civile sau edilitare, iar finanțabilă este inclusiv achiziția de echipamente sau utilaje de construcții.
Tot pe zona de construcții se află și producția de materiale de construcții, agregate, prefabricate, betoane, mixturi asfaltice, dar și șervetele umede sau materie primă pentru șervețele umede. Se pot construi hale și achiziționa echipamente de producție atât în mediul rural, cât și un urban, unde sunt axe de la 50.000 euro, la 37,5 milioane euro grant.
Inclusiv domeniul IT beneficiază de sprijin nerambursabil, în special componenta de software, care este finanțabilă și rămâne un domeniu care se dezvolta puternic în acești ani. Potrivit Roxanei, prin programul IMM Invest, care va avea loc anul viitor, 5.000 de companii ar trebui să primească finanțate, circa 4.000 din PNRR și peste 1.000 din POR.
Un domeniu de interes, care se află pe lista REI Finance Advisors de proiecte finalizate, dar și în curs de finanțare este cel al reciclării, unde companiile pot primi sprijin nerambursabil pentru achiziția de echipamente necesare proceselor de sortare și reciclare.
„Anul 2022 va fi unul în care urmează să se deschidă sesiunile prin Programul Operațional Regional (POR) ce va finanța atât investiții în active corporale cât și în necorporale, precum digitalizare sau software, deci oportunitățile de a dezvolta noi proiecte în jurul accesării de fonduri nerambursabile va crește”, precizează consultantul.
Întrucât România se află într-o perioadă de tranziție a celor două programe de finanțare (2014-2020, respectiv 2021-2027), companiile vor putea beneficia în următorii doi ani de aproximativ 5 miliarde euro, bani ce pot fi accesați pentru proiecte în domenii cheie, de la agricultură, construcții, reciclare, ospitalitate și multe altele.
REI FINANCE ADVISORS și REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).