România mai bifează un obiectiv din PNRR: Ministerul Muncii înființează un comitet care va monitoriza reforma legii pensiilor / Surse: Banca Mondială va face consultanța pentru reformă, atât pe legea pensiilor, cât și pe legea salarizării

euro-bani-europa

Ministerul Muncii înființează un comitet care va monitoriza reforma sistemului public de pensii potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, arată un proiect pus în dezbatere pe site-ul instituției. România va bifa astfel un nou jalon din PNRR, programat pentru finalul acestui an. Totodată, pentru a nu rata definitiv un alt jalon, sursele Economedia susțin că Banca Mondială va fi cea care va realiza consultanța pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, în contextul în care licitația în acest sens a fost anulată pentru că interesul din piață a fost scăzut.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 6 milioane euro (24 de milioane lei) pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi. (Detalii aici și aici)

Acest contract reprezintă și un jalon din PNRR, mai precis „asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice”. Acest obiectiv trebuia bifat până la finalul anului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cu toate acestea, la licitația publică anunțată în SICAP, o singură asociere de firme, condusă de firma de consultanță Ernst&Young, și-a manifestat interesul și a depus o ofertă în acest sens. Drept urmare, Ministerul Muncii a decis să anuleze licitația, pe 2 decembrie pentru lotul 1 (reforma pensiilor) și pe 14 decembrie 2021 pentru lotul 2 (reforma legii salarizării). Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat pentru Hotnews.ro că a demarat discuțiile pentru expertiza necesară cu Banca Mondială.

Conform surselor Economedia, Ministerul Muncii a decis că Banca Mondială va realiza în cele din urmă consultanța, atât pentru reforma legii pensiilor, cât și pentru schimbarea legii salarizării publice. Contractul ar urma să fie semnat în ianuarie, Banca Mondială mai având nevoie doar de aprobări de la Washington.

Între timp, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind constituirea comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea acestui proiect și înființarea comitetului reprezintă un alt jalon de îndeplinit până la 31 decembrie 2021. Pentru a primi banii, este însă nevoie ca el să intre în vigoare.

Comitetul va contribui la elaborarea direcțiilor strategie și de programare a reformei sistemului de pensii, va monitoriza implementarea reformei sistemului de pensii și progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor acesteia și va monitoriza și ex-post implementarea obiectivelor „Reformei sistemului public de pensii”.

Comitetul va fi alcătuit din ministrul Muncii – care îl va și conduce –, ministrul Finanțelor și președintele Casei Naționale de Pensii, dar pot fi invitați și alți membri, precum președintele Camerei Deputaților și/sau Președintele Senatului, ministrul justiției, etc.

Comitetul se va reuni cel puțin trimestrial pe perioada implementării reformei și ori de câte ori este necesar pe perioada de monitorizare ex-post. Comitetul se mai poate întruni și în reuniuni extraordinare la inițiativa oricărui membru, la cererea Comisiei Europene sau ori de câte ori situația o impune pentru soluționarea problemelor deosebite identificate în implementarea reformei.

Dacă jalonul privind consultanța și cel privind constituirea comitetului de monitorizare a reformei sunt atinse, România va primi sumele alocate pe aceste obiective la finalul lui martie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: