O singură asociere de firme, condusă de firma de consultanță Ernst&Young, vrea să lucreze la reforma sistemului de salarizare publică și la schimbarea legii în ceea ce privește pensiile.
După cum a scris Economedia aici și aici, Ministerul Muncii șI Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 24 de milioane lei pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi.
Asocierea este formată din:
- Ernst & Young (lider)
- Institutul Național de cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS)
- Radu și Asociații SPARL
- Ernst & Young Consulting SDN. BHD.
- Ernst & Young Advisory
- DC Communication (subcontractant)
- Institutul de Cercetare a Calității Vieții
Contractul nu a fost încă atribuit, oferta fiind încă în perioada de evaluare.
Contractul este împărțit în două loturi, respectiv:
- Lotul 1: Servicii de consultanță în cadrul reformei sistemului public de salarizare – Valoarea estimată fără TVA: 7.757.500,00 lei
- Lotul 2: Servicii de asistență tehnică pentru elaborarea unui nou cadru legislativ privind sistemului public de pensii – Valoarea estimată fără TVA 16.557.815,00 lei
Întreg contractul se va derula pe 27 de luni, însă colectarea datelor și oferirea soluțiilor va fi doar 1 an, restul de luni fiind campaniile de informare pe care consultantul, în numele Muncii, le va derula în scopul conștientizării publicului cu privire la reformele ce urmează.
Dacă tot calendarul va fi respectat, soluția de reformă a consultantului ar urma să vină în decembrie 2022. Munca nu precizează cât va mai ține analiza proprie, dar este de presupus că 2023 va aduce schimbările la pensii și salarii. În mod normal, nu contează Guvernul care va fi în funcție atunci, pentru că această reformă vine la pachet cu PNRR.
Citește principalele schimbări pe care trebuie să le aducă aceste reforme: