Provocări de care se tem producătorii britanici în 2022, din cauza Brexitului: Întârzieri vamale, birocraţie, costurile ridicate 

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

Întârzierile vamale, birocraţia şi costurile ridicate figurează printre principalele provocări cu care se vor confrunta producătorii britanici în 2022, din cauza Brexitului, conform unui sondaj derulat de MakeUK, un organism ce reprezintă 20.000 de firme naţionale, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Din acest sondaj se observă, de asemenea, o creştere a optimismului în rândul companiilor de toate mărimile din ţară, însă acest optimism este subminat de efectele ulterioare pe care le are ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Două treimi dintre liderii companiilor industriale, din 228 chestionaţi, au semnalat că Brexitul le-a afectat “moderat sau semnificativ” afacerile, la un an după terminarea perioadei de tranziţie.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Peste jumătate au avertizat că probabil vor suferi mai multe daune în 2022, din cauza întârzierilor la vamă determinate de controlul importurilor şi a schimbărilor privind etichetarea produselor.

Modificările legate de Brexit continuă să figureze printre cele mai mari preocupări cu care se vor confrunta liderii din domeniul industrial în acest an. Aceştia menţionează, printre îngrijorări, întârzierile vamale, costurile adiţionale rezultate din respectarea regimurilor de reglementare diferite din Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi un acces redus la muncitori imigranţi.

MakeUK semnalează că este evident că “Brexitul şi pandemia globală de covid-19 au lăsat urme în mentalitatea multor afaceri, care sunt afectate de întârzierile continue şi problemele din lanţurile de aprovizionare”.

Totuşi, în pofida acestor nelinişti provocate de Brexit şi varianta Omicron, MakeUK constată că trei sferturi dintre liderii companiilor participante la sondaj se aşteaptă la o îmbunătăţirea a condiţiilor în acest an. Concret, 73% dintre aceştia sunt de părere că se vor îmbunătăţi condiţiile din sector şi oportunităţile vor depăşi riscurile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: