Provocări de care se tem producătorii britanici în 2022, din cauza Brexitului: Întârzieri vamale, birocraţie, costurile ridicate 

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

Întârzierile vamale, birocraţia şi costurile ridicate figurează printre principalele provocări cu care se vor confrunta producătorii britanici în 2022, din cauza Brexitului, conform unui sondaj derulat de MakeUK, un organism ce reprezintă 20.000 de firme naţionale, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Din acest sondaj se observă, de asemenea, o creştere a optimismului în rândul companiilor de toate mărimile din ţară, însă acest optimism este subminat de efectele ulterioare pe care le are ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Două treimi dintre liderii companiilor industriale, din 228 chestionaţi, au semnalat că Brexitul le-a afectat “moderat sau semnificativ” afacerile, la un an după terminarea perioadei de tranziţie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Peste jumătate au avertizat că probabil vor suferi mai multe daune în 2022, din cauza întârzierilor la vamă determinate de controlul importurilor şi a schimbărilor privind etichetarea produselor.

Modificările legate de Brexit continuă să figureze printre cele mai mari preocupări cu care se vor confrunta liderii din domeniul industrial în acest an. Aceştia menţionează, printre îngrijorări, întârzierile vamale, costurile adiţionale rezultate din respectarea regimurilor de reglementare diferite din Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi un acces redus la muncitori imigranţi.

MakeUK semnalează că este evident că “Brexitul şi pandemia globală de covid-19 au lăsat urme în mentalitatea multor afaceri, care sunt afectate de întârzierile continue şi problemele din lanţurile de aprovizionare”.

Totuşi, în pofida acestor nelinişti provocate de Brexit şi varianta Omicron, MakeUK constată că trei sferturi dintre liderii companiilor participante la sondaj se aşteaptă la o îmbunătăţirea a condiţiilor în acest an. Concret, 73% dintre aceştia sunt de părere că se vor îmbunătăţi condiţiile din sector şi oportunităţile vor depăşi riscurile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: