Proiecte industriale și logistice de 1,3 miliarde de euro, în pregătire în România. Bihorul și Ilfovul conduc topul investițiilor

depozit, centru logistic Sursa foto: Pexels

 

Dezvoltatorii au în lucru peste 600 de proiecte industriale și logistice la nivel național, cu o valoare a investițiilor de 6,7 miliarde de lei, arată datele unei companii de consultanță care monitorizează șantiere în România. Cele mai multe astfel de investiții se concentrează în Bihor, la granița de vest a țării, și în Ilfov.

Mai precis, 627 proiecte industriale au fost identificate în ultimele 30 de zile de consultanții de la IBC Focus. Șantierele ocupă o suprafață de 2,93 milioane mp, iar valoarea investițiilor este estimată de 6,78 miliarde de lei. Mai multe de jumătate dintre proiectele industriale înregistrate în ultima lună sunt spații și parcuri logistice (348). În topul județelor cu cele mai multe investiții industriale se află Bihor, cu un total de 73 proiecte. Următoarea poziție este ocupată de Ilfov, unde au fost identificate 49 de proiecte în ultima lună. Mai multe de jumătate dintre proiectele industriale înregistrate în ultima lună sunt spații și parcuri logistice (348). De asemenea, au fost identificate și 185 de unități de producție, 74 spălătorii auto, 75 proiecte de zoo/bio tehnie și 66 ateliere de reciclare. Cele mai multe proiecte industriale monitorizate în ultima lună sunt în curs de autorizare, dar există și 107 proiecte în construcție și 101 cu șantier pregătit să înceapă lucrările de execuție.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Printre cele mai mari proiecte se numără un depozit logistic cu spații administrative la Cluj (WDP Industrial Park – 188.000 mp), un parc industrial la Brașov (VGP Park 180.000 mp) și un complex agro-alimentar la Tulcea, cu hale de producție de panificație și patiserie, hale depozitare și parc fotovoltaic.

“Așa cum era de așteptat, majoritatea proiectelor au finanțare privată – 510. Totuși, peste 16% dintre proiecte au finanțare public-privată (102 proiecte), în timp ce doar 17 sunt publice”, se menționează în analiza IBC Focus, publicată pe platforma proprie Infohale.ro și realizată cu instrumentul de monitorizare Victa.ro.

În pofida sincopelor din activitatea economică, pe fondul pandemiei COVID-19, sectorul industrial-logistic înregistrează creșteri în România, arată și cea mai recentă analiză a CBRE. Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 milioane de mp și urmează să ajungă la aproximativ 5,5 milioane mp în acest an, potrivit raportului consultanților imobiliari. Peste 60% din suprafața aflată în construcție are deja clienți, dar un procent foarte mic din aceste spații e destinat producției. În ceea ce privește activitatea care ar urma să se deruleze în spațiile pre-închiriate, peste jumătate (54%) a fost contractată pentru operațiuni de distribuție, 40% din suprafață e destinată activităților de depozitare și doar 6% merge către activități de producție și logistice, arată datele transmise pentru Economedia.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: