Inflația din zona euro a atins un nivel record de 5,1% în ianuarie, pe măsură ce prețurile energiei cresc

Inflatie

Prețurile de consum din zona euro au crescut cu 5,1% în ianuarie față de anul precedent, menținând inflația la un nivel mai ridicat decât era așteptat și crescând presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a răspunde cu o politică monetară mai strictă, scrie Financial Times.

Creșterile mai abrupte ale prețului energiei și alimentelor au fost doar parțial compensate de creșterea mai lentă a prețurilor la mărfurile manufacturate, ceea ce a însemnat că inflația în zona euro a crescut de la recordul anterior de 5% din decembrie.

Așteptările analiștilor erau ca inflația din zona euro să scadă la începutul acestui an. Economiștii chestionați de Reuters au estimat în medie o inflație de 4,4% în zona euro în ianuarie.

Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au crescut cu 0,3%, ceea ce indică faptul că presiunile inflaționiste subiacente continuă să crească în cele 19 țări care au în comun moneda unică.

Prețurile energiei din zona euro au crescut cu 28,6% față de anul precedent în ianuarie, în timp ce creșterea prețurilor alimentelor neprocesate a ajuns la 5,2%. Prețurile serviciilor au continuat să crească cu 2,4%, în timp ce creșterea prețurilor mărfurilor a încetinit la 2,3%.

Inflația de bază, eliminând prețurile mai volatile la energie și alimente, a fost de 2,3%. Aceasta a fost în scădere de la 2,6% în decembrie, dar analiștii se așteptau să scadă sub 2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *