China suspendă importul de carne de vită din Lituania, fără nicio explicație / Taiwanul majorează în schimb importurile din țara baltică

taiwan Foto: Pexels

China a suspendat importurile de carne de vită din Lituania, a anunțat administrația vămilor, fără a oferi vreun motiv pentru această decizie, care vine pe fondul disputelor dintre gigantul asiatic și mica țară baltică, care a permis Taiwanului să deschidă în noiembrie o reprezentanță oficială în capitala sa Vilnius, potrivit agenției Reuters.

În general, China stopează importurile de carne din cauza izbucnirii unor epidemii. Lituania nu a raportat recent nicio astfel de epidemie.

Decizia vine după ce Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite și Australiei în susținerea sesizării împotriva Chinei pe care UE a făcut-o la Organizația Mondială a Comerțului.

UE afirmă că exporturile Lituaniei către China au scăzut cu 91% în decembrie în comparație cu aceeași lună din 2020.

Lituania a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, o decizie care a înfuriat Beijingul, care nu recunoaște independența insulei.

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze Zhao Lijian a refuzat să comenteze stoparea importurilor de carne de vită, dar a susținut că Lituania trebuie să-și corecteze greșelile.

“Ceea ce Lituania ar trebui să facă este să se confrunte cu realitatea și să revină la drumul corect de a adera la principiul Chinei unice, în loc să confunde binele cu răul,” a afirmat Zhao.

Ministerul taiwanez de Externe a condamnat decizia Chinei, pe care a denumit-o unilaterală și cel mai recent exemplu de tentativă de modificare a politicii externe a Lituaniei.

“Stăm ferm alături de Lituania,” a declarat un purtător de cuvânt.

China este cel mai mare importator de carne de vită din lume, dar livrările din Lituania sunt minime. În 2021, China a importat doar 775 de tone de carne de vită din Lituania, dintr-un total al importurilor de 2,36 milioane de tone.

Taiwanul și-a intensificat importurile de produse alimentare și băuturi din Lituania, pentru a reduce impactul interdicției exporturilor în China. Cel mai recent exemplu este romul: primul lot de 1.200 de sticle s-a vândut în mai puțin de o oră după ce a fost pus la vânzare, luna aceasta.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *