Azi expiră suspendarea PUZ-urilor de sector impusă de primarul general Nicușor Dan și Consiliul General al Capitalei în februarie 2021. Între timp, justiția a blocat, în primă instanță, PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5, litigiul fiind demarat de Asociația Ecopolis, a anunțat pe 18 februarie primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Altfel, teoretic, de azi PUZ-urile prin care sute de hectare de spațiu verde din București puteau fi distruse.
Planurile urbanistice pentru sectoarele 3 și 6 au fost anterior anulate definitiv de instanță, fiind aprobate ilegal. Nicușor Dan a declarat că este inadmisibil că ISC nu a verificat legalitatea PUZ-urilor de Sector, ca Prefectul să le poată ataca în instanță și să se suspende de drept, deși a cerut acest lucru din iulie 2021 și că a fost nevoie ca un ONG să facă treaba unei instituții.
„Tribunalul București a suspendat ieri PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5. Sunt PUZ-urile de Sector care nu au fost anulate definitiv de instanță. (…) Hotărârea poate fi atacată de recurs, dar este executorie. Vor urma trei faze procesuale: recursul față de hotărârea de suspendare și o acțiune de anulare a celor trei PUZ-uri de sector, cu fază de fond și apel. Reamintesc că Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ-urile pentru Sectoarele 3 și 6. Ce sunt PUZ-urile de Sector? De ani de zile dezvoltarea urbană a Bucureștiului a fost victima unor dezvoltări speculative, am pierdut sute de hectare de spații verzi, am avut sute de exemple de blocuri între case. Din cauza asta am avut o densificare exagerată în București și o scădere a calității de locuire. Din cauza asta am avut puțini investitori serioși la București, tocmai din cauza instabilității juridice în ceea ce privește urbanismul din București, pentru că nu este admisibil ca tu să reglementezi urbanistic parctic tot Bucureștiul cu acte care se dovedesc a fi nelegale”, a declarat Nicușor Dan, citat de Hotnews.
Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.
De asemenea, acesta susține că este un fake news faptul că nu se poate construi pe perioada suspendării PUZ-urilor de Sector.
”În baza Planului Urbanistic General orice persoană poate să ceară un certificat de urbanism și autorizație de construire. Iar acolo unde nu este mulțumit de ceea ce prevede Planul Urbanistic General, de exemplu dacă are un teren într-o zonă industrială, atunci poate să ceară Consiliului General o derogare. În sensul acesta am funcționalizat Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului care funcționează din luna septembrie. Numai că urbanismul nu însemană, și din păcate asta s-a întâmplat ani de zile, nu înseamnă ca un om să coloreze o planșă și să vină la Consiliul general și să obțină niște etaje în plus”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul General spune că până la finalizarea noului PUG, care pare a stagna, reglementările urbanistice pot fi făcute prin PUZ-uri inițiate de privați și prin PUZ-uri inițiate de autoritatea publică.
Ce se va întâmpla în continuare cu urbanismul de București rămâne de văzut. Depinde atât de primar și Consiliul General, cât și de dezvoltatorii imobiliari și de activiștii de mediu.