Gazul rusesc ar putea să fie înlocuit în proporţia cea mai mare de gazul românesc, a spus preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, precizând că este convins că în următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament, citat de News.ro.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni, cum va fi afectată România din punct de vedere economic de conflictul din Ucraina.
“Întreaga Europă va fi afectată. E normal că ţările cele mai apropiate vor fi afectate cel mai mult. (…) Sunt convins că vom găsi soluţiile cele mai bune să depăşim şi această criză”, a precizat liderul PSD.
El a mai fost întrebat dacă există posibilitatea să rămânem fără gaz anul viitor.
“Nu avem nici cea mai mică problemă şi avem un an ca să rezolvăm şi să ne pregătim pentru anul viitor”, a precizat preşedintele social-democraţilor.
Întrebat cu ce va fi înlocuit gazul rusesc, Ciolacu a răspuns: “Sper să fie înlocuit în proporţia cea mai mare de către gazul românesc. Dependenţa noastră de Rusia este cea mai mică din Europa, de 10 la sută”.
El s-a mai referit şi la legea offshore.
“Legea offshore e o prioritate pentru mine. Ea va trece prin Parlament. (…) Sunt convins că în următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament. (…) Mai mult ca sigur prioritatea gazului extras să fie industria românească”, a mai afirmat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.
România are o dependență scăzută de Rusia, proporția importului rusesc din consumul total de gaze fiind sub 10%, arată o analiză a economiștilor de la UBB Cluj. Mai precis, pentru România, 79% din totalul de gaze naturale reprezintă, în 2019, producție internă, 8% vine din Rusia și restul de 13% din alte țări. Nici în anul următor, în 2020, aportul Rusiei la consumul de gaze naturale al României nu a depășit semnificativ pragul de 10%.
Chiar dacă procentul nu pare îngrijorător, România trebuie să țină cont de faptul că războiul Rusiei în Ucraina ar putea îngreuna aceste importuri de gaze, iar zăcămintele de gaze naturale pe care le are România sunt limitate, atrag atenția specialiștii.
Mai multe informații în analiza Economedia: