Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Ruben Atoyan, a anunţat vineri că Fondul a acceptat să acorde un sprijin suplimentar Republicii Moldova, după ce Guvernul de la Chişinău a cerut o revizuire a actualului program în contextul celor 250.000 de refugiaţi din Ucraina, transmite MOLDPRES, citat de Agerpres.
La conferinţa de presă comună cu şeful misiunii FMI, premierul Natalia Gavriliţă a precizat că Guvernul de la Chişinău a solicitat revizuirea programului cu FMI pentru creşterea finanţării din partea partenerilor externi, în special în formă de suport bugetar direct nerambursabil.
“Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Federaţiei Ruse au consecinţe complexe asupra economiei globale, vorbim în special despre fragmentarea economică şi perturbarea comerţului şi a lanţurilor valorice, precum şi despre preţuri înalte şi volatile la resursele energetice şi la resursele alimentare. Ţara noastră era şi aşa afectată de criza preţurilor şi criza economică. Totuşi, indicatorii economici de bază ai Republicii Moldova sunt puternici, iar bugetul are un grad de rezervă şi flexibilitate. Astfel, avem nevoie doar de o revizuire a Programului şi nu de finanţare de urgenţă”, a declarat Natalia Gavriliţă.
La rândul său, Ruben Atoyan a apreciat că războiul din Ucraina a perturbat situaţia din regiune, iar preţurile majorate vor pune o presiune suplimentară pe autorităţi. El a precizat că Republica Moldova are rezerve bugetare înalte, care oferă foarte mult spaţiu de manevră şi care pun ţara în poziţia de a crea un pachet puternic de politici. Şeful misiunii FMI a adăugat că Fondul este gata să ofere un sprijin suplimentar Republicii Moldova.
Atât premierul Natalia Gavriliţă cât şi şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional au spus că valoarea sprijinului va varia în funcţie de politicile ce vor fi agreate cu Guvernul de la Chişinău.