Producătorul de energie controlat de stat Hidroelectrica a scos la licitație în SICAP un contract de 310 milioane lei pentru achiziția, montarea și integrarea de baterii de stocare la turbinele hidrocentralei Porțile de Fier 2. Acest angrenaj are ca scop de a stoca parte din energia produsă din uzinarea apei de Dunăre, atunci când debitele sunt favorabile, care să fie ulterior eliberată în sistemul energetic atunci când este mai mare nevoie de ea și, prin urmare, să aducă profituri mai frumoase.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Acest proiect este o premieră pentru România – folosirea de baterii de mare capacitate pentru stocare energie. Ce s-a mai implementat în acest domeniu au fost mici capacități asociate parcurilor eoliene sau fotovoltaice.
„a) proiectarea, fabricarea, montarea, testarea şi punerea în funcţiune a unităţii de stocare, inclusiv testele pentru racordarea la rețea și pentru calificarea CHE+BESS ca Unitate Furnizoare de Rezerve; b) realizarea interfeţei cu instalaţiile existente; c) integrarea instalației de stocare și a Joint Control Active Power CHE Porțile de Fier II în instalațiile de comandă și control existente; d) realizarea lucrărilor de construcţii-montaj cu respectarea cerinţelor de calitate, sănătate şi securitate în muncă, protecţia mediului în conformitate cu legislaţia în vigoare”, este descrierea proiectului.
Livrarea, montajul și integrarea acestor baterii trebuie să se facă în 23 de luni. Finanțarea acestui proiect se face prin Fondul de Modernizare și din resurse proprii.
Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier II este a doua mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea, fiind situată în satul Gogoșu, județul Mehedinți, fiind al doilea obiectiv ca importanță aflat în administrarea Sucursalei Hidroenergetice Porțile de Fier și care face parte din Hidrocentrala și Navigația Porțile de Fier II. Este un obiectiv exploatat în comun cu sârbii, partea românească având o capacitate instalată (luând în calcul funcționarea tuturor celor 8 hidroagregate) de 251,2 MW. Hidroelectrica este cea mai mare și mai valoroasă companie a statului român. Are o capacitate instalată de 6.400 MW.