Ministrul Economiei a semnat trei acorduri între România și Ungaria. Unul ar permite realizarea conexiunii între două drumuri expres, pentru legătură mai rapidă între cele două țări

Acord Budapesta, Claudiu Nasui Sursa foto: Claudiu Năsui, Facebook
Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi omologul său ungar, Peter Szijjarto, au semnat vineri, la Budapesta, trei acorduri între România şi Ungaria, a anunțat ministrul român. Unul dintre ele ar permite realizarea conexiunii între drumul expres Satu Mare – Oar și drumul expres Mateszalka – Csenger, care va face posibilă deplasarea mai rapidă între România și Ungaria”
“Primul este un protocol pentru operaționalizarea Comisiei mixte, o structură prin care să îmbunătățim cooperarea economică între România și Ungaria. Al doilea este acordul de înființare a Camerei de comerț bilaterale România-Ungaria, o structură prin care mediul de afaceri din România și din Ungaria să poată să se apropie mai mult. Al treilea este acordul prin care vom realiza conexiunea între drumul expres Satu Mare – Oar și drumul expres Mateszalka – Csenger. Care va face posibilă deplasarea mai rapidă între România și Ungaria”, a enumerat Năsui, într-o postare pe pagina personală de Facebook.
Un drum expres de circa 14 kilometri va lega Satu Mare de un viitor punct de trecere a frontierei cu Ungaria în zona localității Oar, acolo unde se va continua cu drumul expres M49 pe care vecinii maghiari îl vor construi de partea lor. Studiul de Fezabilitate și Proiectarea a fost contractată în vară de către Compania de Drumuri cu firma Search Corporation pentru circa 3,6 milioane de lei, potrivit Hotnews.ro.
“Comerțul liber este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat umanității. Prin el, putem să beneficiem cu toții de avantajele comparative ale fiecăruia. Adică să ne sporim cu toții bogăția. Să beneficiem de piețe mai mari și de oportunități mai multe, de economii de scară, și, mai ales, de specializarea muncii, care sporește productivitatea tuturor. Ce efect au lucrurile astea asupra noastră? Ne permit să avem o gamă mai largă de bunuri și servicii la dispoziție, la prețuri mai bune și cu inovație mai multă. Aceste lucruri sunt dovedit posibile numai în capitalism. De multe ori luăm Uniunea europeană și liberul schimb pe care aceasta îl are în interiorul uniunii ca pe un dat. Ar trebui să-l apreciem mai mult, să-l consolidăm și chiar să-l extindem”, a spus Năsui, în vizită în țara condusă de un lider controversat în UE.
Schimburi comerciale de 9 miliarde euro

România este cea mai importantă destinaţie de afaceri pentru Ungaria, cu peste 14.000 de companii maghiare prezente cu investiţii în România, ocupând locul doi ca importator al produselor ungureşti, spune secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, Peter Dunai, citat de News.ro. Valoarea totală a schimburilor comerciale cu Ungaria era, în 2020, de aproape 9 miliarde de euro.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a semnat vineri un Memorandum de Înţelegere cu Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei, în cadrul Froumului Economic România – Ungaria, desfăşurat la Budapesta. ”Prin semnarea acestui memorandum, se va oferi un sprijin substanţial companiilor româneşti şi maghiare care doresc să investească în cele două state. De-a lungul timpului, am avut o relaţie excelentă cu Camera Naţională din România, iar acest document este numai o consemnare a acestui fapt. Sperăm ca lucrurile să revină la normal cât mai curând, iar companiile ungureşti să-şi reia participarea tradiţională la târgurile şi expoziţiile organizate de partea română. De asemenea, înfiinţarea unei camera bilaterale Ungaria-România va reprezenta un plus în ceea ce priveşte intensificarea schimburilor comercial dintre cele două state. România este cea mai importantă destinaţie de afaceri pentru noi, cu peste 14.000 de companii maghiare prezente cu investiţii în ţara dumneavoastră, ocupând locul doi ca importator al produselor ungureşti”, a declarat Dunai.

”Este foarte important atât pentru România, cât şi pentru Ungaria ca cele două state să aibă o relaţie economică puternică. Există o multitudine de elemente concrete de interes comun, care valorificate optim pot determina creştere economică de ambele părţi. Este relevant faptul că România asigură accesul mărfurilor ungureşti către pieţele Orientului Mijlociu şi Îndepărtat prin coridorul dunărean şi Portul Constanţa, iar pe de altă parte prin Ungaria sunt tranzitate mărfurile româneşti având ca ţintă pieţele din Europa Centrală şi de Vest. De asemenea, nu trebuie uitată preocuparea ambelor state pentru obţinerea independenţei energetice, atât prin proiectul BRUA, de interconectare a sistemelor de transport al gazelor Bulgaria – România – Ungaria – Austria, precum şi proiectul AGRI, de distribuţie a gazelor naturale, pe relaţia Azerbaijan – Georgia – România – Ungaria.  Astfel, cele două state au devenit elemente indispensabile ale pieţei energetice europene, cu un rol extrem de important în regiune”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Ioan Silaghi.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală a schimburilor comerciale cu Ungaria era, în 2020, de aproape 9 miliarde de euro. În ianuarie 2021, erau active în România un număr de 14.176 companii cu capital majoritar unguresc. Valoarea totală a capitalul social subscris al acestor companii era de 1,39 miliarde euro, raportat la aceeaşi dată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: