Organizația Țărilor de Petrol (OPEC) a declarat marți că cererea de petrol în 2022 s-a confruntat cu provocări din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia și a inflației în creștere, pe măsură ce prețurile țițeiului au crescut, dar nu a reușit să-și schimbe prognoza pentru o cerere robustă în acest an, scrie Reuters.
Într-un raport lunar, OPEC și-a păstrat punctul de vedere conform căruia cererea mondială de petrol va crește cu 4,15 milioane de barili pe zi în 2022.
Dar OPEC a spus că războiul din Ucraina și preocupările continue cu privire la COVID-19 remodelează economia mondială și a spus că acest lucru va avea un impact negativ pe termen scurt asupra creșterii globale.
„Privind în perspectivă, provocările la adresa economiei globale – în special în ceea ce privește încetinirea creșterii economice, creșterea inflației și turbulențele geopolitice în curs vor avea un impact asupra cererii de petrol în diferite regiuni”, a spus OPEC în raport.
Consumul mondial de petrol este încă de așteptat să depășească pragul de 100 de milioane de barili pe zi în al treilea trimestru, în conformitate cu prognoza OPEC de luna trecută. Pe o bază anuală, conform OPEC, lumea a folosit ultima dată peste 100 de milioane de barili pe zi de petrol în 2019.
OPEC și aliații săi, cunoscuți ca OPEC+, anulează treptat reducerile record de producție instituite în 2020. La ultima sa întâlnire, grupul a deviat criza din Ucraina și s-a menținut la planul convenit anterior de a crește producția lunară cu 400.000 barili pe zi în aprilie.