Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care vor să tranzacționeze active ruseşti

Bani-investitie-planificare-Pixabay-e1592997434823 Foto: Pixabay

Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti, de la valori mobiliare la proprietăţi imobiliare, conform unei note pentru clienţi a Citigroup,  transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Aceasta pe fondul unui exod al firmelor internaţionale, ca răspuns la sancţiunile occidentale.

Rusia i-a împiedicat temporar pe străini să tranzacţioneze active ruseşti în această lună, spunând că doreşte să se asigure că deciziile de retragere a investiţiilor sunt luate în considerare şi nu sunt determinate de presiunea politică, după invazia Moscovei în Ucraina.

Acum a dezvăluit detaliile unui proces de aplicare care trebuie urmat înainte ca Ministerul de Finanţe să decidă dacă activele pot fi tranzacţionate, inclusiv dezvăluirea oricăror beneficiari şi investiţii strategice, cum ar fi apărarea.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Fondurile cu expunere de zeci de miliarde de dolari în Rusia aşteaptă detalii cu privire la restricţiile cu care se vor confrunta când vor încearca să renunţe şa active, pe fondul izolării economice în creştere a preşedintelui Vladimir Putin.

Autorităţile ruse au publicat luna aceasta Decretul 81, care stipulează că orice tranzacţie între ruşi şi parteneri străini necesită permisiunea Comisiei guvernamentale pentru controlul investiţiilor străine a Rusiei.

De fapt, acest lucru înseamnă că investitorii străini, care au achiziţionat acţiuni şi obligaţiuni ruseşti fără restricţii, au rămas blocaţi cu acele deţineri, în timp ce economia trece de la o destinaţie atrăgătoare de investiţii, bogată în petrol, la un paria financiar.

”Autorităţile ruse au anunţat ordinul de obţinere a autorizaţiilor de desfăşurare a operaţiunilor stabilite prin Decretul 81. A fost înfiinţat un organism autorizat împuternicit să ia decizii privind eliberarea autorizaţiilor”, se arată în nota Citigroup.

Procesul presupune o cerere şi documentele aferente depuse la Ministerul rus de Finanţe, în limba rusă, care conţin ”informaţii privind scopul, subiectul, conţinutul şi condiţiile esenţiale ale tranzacţiei”.

Solicitanţii trebuie să dezvăluie, de asemenea, informaţii complete despre beneficiari şi beneficiarii efectivi, se arată în memoriu, precum şi detalii despre orice investiţii în companii dintr-un ”sector strategic” precum aviaţia, spaţiul, producţia de resurse naturale sau producţia de arme sau echipamente militare.

”Acesta este doar un mecanism pentru a controla ce entităţi pot tranzacţiona în valută străină şi nu vor fi companiile din ţări ostile care ies din ţară”, a spus o sursă bancară despre reguli.

Citigroup a refuzat să comenteze dincolo de confirmarea autenticităţii notei.

O a doua sursă bancară a spus că i-au sfătuit pe clienţi să nu tranzacţioneze în astfel de condiţii, semnalând temerile legate de partajarea datelor sensibile şi lipsa de transparenţă cu privire la aprobările sau respingerea aplicaţiilor, arată Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: