Rusia are o rezervă de aur în valoare de 140 de miliarde de dolari, însă nu există cumpărător pe fondul sancțiunilor impuse de Occident

aur Sursă foto: Unsplash

La fel ca prețul petrolului, prețurile aurului au avut o oscilație mare de când Rusia a invadat Ucraina. La fel ca în cazul petrolului, Rusia deține unele dintre cele mai mari rezerve de aur din lume – aproximativ 2.300 de tone, în valoare de aproape 140 de miliarde de dolari, scrie Business Insider.

Rezervele uriașe de metal prețios s-au constituit în ultimul deceniu și jumătate și urmau să fie un fel de poliță de asigurare economică pentru țară. Dar, la fel ca în cazul petrolului, importanța resursei este foarte diminuată în condițiile în care nu există cumpărător, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident.

Săptămâna trecută, piața de aur din Londra a interzis toate lingourile din rafinăriile rusești, excluzând-o efectiv din comerțul global.

Senatul SUA a urmat această mișcare cu un nou proiect de lege care ar interzice cetățenilor americani să facă orice tranzacție care implică aur rusesc.

„Livrarea masivă de aur a Rusiei este unul dintre puținele active rămase pe care Putin le poate folosi pentru a împiedica economia țării sale să scadă și mai mult”, a declarat senatorul american Angus King. „Prin sancționarea acestor rezerve, vom izola și mai mult Rusia de economia mondială și vom crește dificultatea campaniei militare din ce în ce mai costisitoare a lui Putin”.

Chiar și fără cumpărători internaționali, se pare că cererea internă de aur este mare, potrivit unui comunicat al băncii centrale a Rusiei.

Marți, banca a declarat că își va suspenda achizițiile regulate de aur de la instituțiile de creditare, pentru a nu concura cu cererea gospodăriilor, într-un moment în care oamenii se întrec pentru a schimba ruble care se devalorizează în fața lingouri de aur.

Dacă moneda continuă să scadă în comparație cu dolarul american, strategul Credit Suisse Zoltan Pozsar a declarat pentru Bloomberg că țara ar putea folosi stocul pentru a reveni efectiv la un standard de aur, folosindu-l ca „ancoră” vânzându-l la un preț fix în ruble.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *