O interdicție impusă de Uniunea Europeană asupra importurilor de petrol rusesc ar avea un efect profund asupra pieței globale de țiței și ar lovi cel mai puternic continentul european, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Bloomberg.
„Aceasta este o decizie care ar lovi pe toată lumea. Americanii nu ar pierde mare lucru și se vor simți mult mai bine decât europenii. Europenilor le-ar fi greu”, a spus Peskov reporterilor, luni.
Declarația Kremlinului vine în contextul în care mai multe țări UE fac presiuni pentru o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răzbunare pentru invazia sa în Ucraina. Includerea unei interdicții privind achiziționarea de petrol rusesc în cadrul acestui nou val de restricții s-a lovit de opoziție din partea unor țări europene.
Dacă ar adopta o astfel de interdicție, UE, cel mai mare consumator de țiței și combustibil din Rusia, ar urma SUA și Marea Britanie în această decizie. Chiar și în absența unei interdicții oficiale la nivel european, cumpărătorii tradiționali de țiței și produse petroliere rusești au fost precauți sau chiar reticent în a cumpăra petrol rusesc. Așa-numita auto-sancționare a contribuit la o volatilitate mai mare a prețurilor țițeiului.
Orice măsuri care vizează petrolul rusesc ar depinde în mare măsură de Germania, care a fost până acum principalul oponent al extinderii sancțiunilor UE și a altor măsuri restrictive și la sectorul energetic.
Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, a reiterat poziția guvernului că, deocamdată, Germania se bazează pe importurile de petrol din Rusia și respinge embargoul.
Berlinul nu este singurul care se opune restricționării fluxurilor energetice rusești, Ungaria fiind printre cei împotrivă. „Sancționarea energiei este cu siguranță o linie roșie pentru noi”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto într-un briefing online. „Nu vom sprijini sancțiunile care pun în pericol securitatea energetică a Ungariei”, a mai spus el.
Orice decizie ar trebui luată în unanimitate de toate cele 27 de state membre. Liderii europeni se întâlnesc joi la Bruxelles, unde ideea unui embargo petrolier va fi probabil discutată.